Fria.Nu

Dokument avslöjar USA:s inblandning i dödsskjutningar i Colombia

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA och flera amerikanska diplomater var fullständigt medvetna om att USA-stödd militär genomförde flera massakrer i Colombia under 1990-talet och framåt. Det visar dokument som offentliggjorts.

De kände också till att colombianska befäl uppmuntrade en mentalitet där man mätte framsteg i striderna genom att räkna dödsoffer. I många fall var offren främst civila som inte hade någonting att göra med landets långdragna konflikt mellan den colombianska militären och paramilitär.

- Paramilitären överlämnade döda kroppar till den colombianska militären. De påstods vara dödade gerillasympatisörer men visade sig vara civila som dödats för dödstalens skull, säger Iván Cepeda, talesperson för en colombiansk stödorganisation för anhöriga till de som drabbats.

Handlingarna som nu offentliggjorts visar att både amerikansk militär och amerikanska diplomater kände till metoderna väl men valde att nonchalera det, förklarar Cepeda.

En databas som skapats för att kartlägga alla övergrepp i Colombia innehåller en sammanställning av över 45 000 fall av kränkningar av de mänskliga rättigheterna mellan år 1966 och 1998, av vilka 25 000 är avrättningar och cirka 10 000 handlar om försvinnanden. Där finns exempel på att militära befäl beordrat avrättningar där offren halshuggits med motorsågar.

NSA, en amerikansk organisation med inriktning på forskning, publicerade dokumenten som avslöjar USA:s roll. Colombia är den tredje största mottagaren av amerikanskt bistånd efter Israel och Egypten och handlingarna visar hur USA trots vetskap om den colombianska militärens dödsskjutningar gav dem bistånd.

Dödsskjutningarna skapade stora rubriker i internationella medier i september förra året när det avslöjades att kroppar som hittats var civila offer och inte paramilitär, som det uppgetts vara.

Det visade sig att flera unga män från slumområden söder om huvudstaden Bogota hade försvunnit spårlöst. Sedan fann man deras döda kroppar i gravar flera hundra kilometer därifrån. De döda kropparna användes som ett mått för den colombianska militären att räkna framgång och deklarera ett övertag i striderna med paramilitären.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Colombias rättsväsende förlamat av strejk

Sedan början av september har personalen i Colombias domstolar strejkat. Effekten har blivit mängder av inställda rättegångar. Nu hotar president Álvaro Uribe med att avskeda alla domare, åklagare och annan domstolspersonal som vägrar infinna sig på sitt arbete.

Fria.Nu

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria