Fria.Nu

Karibisk strejk får sekelgamla motsättningar att blossa upp

Efter att förhandlingarna mellan Kollektivet mot exploatering och regeringen i Paris bröt samman förra veckan har konflikten på det franska departementet Guadeloupe gått från organiserad generalstrejk till vilt socialt uppror. Bakom missnöjet ligger både klassklyftor och sekelgamla etniska motsättningar.

Det franska departementet Guadeloupe är formellt en fullvärdig del av både Frankrike och EU, men livet på ”paradisön” skiljer sig i många avseenden från det på fastlandet. Prisläget för dagligvaror är väsentligt högre samtidigt som medianinkomsten är betydligt lägre. Motsvarande förhållande gäller för arbetslösheten. På Guadeloupe saknar 22 procent anställning, jämfört med 8 procent i Frankrike.

Det var mot bakgrund av detta som Liyannaj kont pwofitasyon, LKP – kreol för Kollektivet mot exploatering – den 20 januari inledde en generalstrejk på ön. LKP samlar ett femtiotal fackföreningar, politiska partier och sociala organisationer och kräver en löneökning om 200 euro för lågavlönade arbetare. Förhandlingarna avbröts förra veckan när Frankrikes regering nekade att tillmötesgå kravet. Då hade LKP:s aktion redan spridit sig till systerön Martinique, där generalstrejk bröt ut den 5 februari.

Dittills hade strejken och därtill knutna aktioner tagit sig fredliga uttryck. Kaféer, banker och skolor hade tvingats stänga, vägar blockerats, och på gatorna växte högarna med hushållsavfall till följd av strejk bland renhållningsarbetarna. Turistnäringen – öns största inkomstkälla – drabbades särskilt hårt, och enligt International herald tribune har 10 000 planerade semesterresor till Guadeloupe och Martinique avbokats.

Sedan i måndags har dock gatustrider ägt rum mellan polis och grupper av strejkande samt mellan polis och grupper av ungdomar från öns fattiga stadsdelar, och butiker i flera städer har plundrats. I onsdags skördades det första dödsoffret då LKY-medlemmen Jacques Bino sköts i bröstet efter att ha fastnat i korseld mellan polis och ungdomar vid en blockad i öns största stad Pointe-a-Pitre. Enligt officiella källor, som också uppgav att tre polismän skadades lindrigt under skottlossningen, kom det dödande skottet från ungdomarna.

Lokala politiker uppmanar nu Paris att agera.

– Jag uppmanar presidenten att komma ut ur sitt elfenbenstorn och till slut berätta för oss att Frankrike fortfarande bryr sig om Guadeloupe, sade Jacques Bangou, borgmästare i Pointe-a-Pitre enligt The Guardian.

I Baie-Mahault, där ytterligare tre poliser skadades av skottlossning, beskriver borgmästaren Ary Chalus situationen som ”kaotisk”.

– Vi har 15-åriga barn som drabbar samman med polisen. Snart kommer vi antagligen ha familjer i sorg, säger han till AFP.

Sedan förhandlingarna med Paris, som istället för höjda löner vill erbjuda ökat statligt stöd till ön, bröt samman har etniska motsättningar blivit ett större inslag i konflikten. De etniska klyftorna sammanfaller med klassklyftorna och har flerhundraåriga rötter. Samtidigt som större delen av Guadeloupes omkring 450 000 invånare är slavättlingar kontrollerar en handfull vita familjer, ättlingar till slavägare, den absoluta merparten av öns ekonomi.

Guadeloupes rikaste man, Alain Huygues-Despointes, göt knappast olja på vågorna när han i en tv-intervju i slutet av januari förklarade att vita borde gifta sig med vita för att ”bevara sin härkomst”.

Vid ett sammanträde med Yves Jégo, den franske ministern för de översjöiska departementen, kallade fackföreningsmannen Rozan Mounien strejken för ”det andra avskaffandet av slaveriet” enligt franska Liberation. Yves Jégo har poängterat att lag och ordning måste respekteras. Paris har också sänt 100 kravallpoliser till ön, vilket har mött massiv kritik och tolkats som att regeringen försöker krossa de sociala protesterna genom repression. Enligt Elie Domota, talesperson för LKP, har polisernas rasistiska beteende underblåst oroligheterna.

– Givet antalet gendarmer som kommit hit beväpnade till tänderna verkar det som den franska staten har valt sin vanliga väg, att döda oss, sade han i lördags till AFP med hänvisning till en strejk på ön 1967, då fransk polis dödade ett hundratal arbetare.

Även på fastlandet, där konservative presidenten Nicolas Sarkozy redan pressas hårt av fackföreningar som kräver en mer offensiv socialpolitik, är kritiken hård. Till AFP sade det socialistiska oppositionspartiets Malikh Boutih att det var ”chockerande att se en nästan 100 procent vit polisstyrka konfrontera en svart befolkning” och drog paralleller till de förortsupplopp som hösten 2005 skakade Frankrikes självbild.

– Ungdomen på Guadeloupe är ungdomen i förorten. Det finns ingen betong, det finns palmträd, men det är samma återvändsgränd för de unga.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konstitutionell seger efter maktkamp i Pakistan

En möjlig revolt i huvudstaden Islamabad avblåstes när Pakistans president Asif Ali Zardari på måndagen meddelade att Högsta domstolens avsatte chefsdomare Iftikhar Chaudhry ska återinstalleras. Oppositionen kallade beskedet en seger för demokratin, men inrikespolitiskt är det snarare fråga om en vapenvila än om fred.

Fria.Nu

ICC efterlyser Sudans president

För första gången åtalar FN:s internationella brottsdomstol en sittande statschef när Sudans president Omar al-Bashir nu anklagas för brott mot mänskligheten och krigsbrott i Darfur.

Fria.Nu

Israel går åt höger

Likud och Kadima lyckades inte överbrygga sina skiljaktiga åsikter om en framtida palestinsk stat. Nu tyder istället det mesta på att Likud bildar koalitionsregering tillsammans med högerextrema partier. En regering som kommer att bli ”mer sionistisk” än den nuvarande.

Fria.Nu

USA:s nazister försöker rekrytera inom militären

Högerextremismen

Att ha tjänstgjort i det militära ger hög status inom USA:s nazistkretsar, och enligt en rapport från FBI försöker den tynande vit makt-miljön vitalisera sig genom att rekrytera personer med erfarenhet från armén. Uppgifter pekar på att militären – som behöver soldater att sätta in i Irak och Afghanistan – ser mellan fingrarna när högerextremister tar värvning.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria