Fria.Nu

ICC efterlyser Sudans president

För första gången åtalar FN:s internationella brottsdomstol en sittande statschef när Sudans president Omar al-Bashir nu anklagas för brott mot mänskligheten och krigsbrott i Darfur.

Omar al-Bashirs ställning som Sudans president innebär inte immunitet, menar FN:s internationella brottsdomstol, ICC, som åtalar honom för fem fall av brott mot mänskligheten och två fall av krigsbrott. Brotten ska ha begåtts mellan 2003 och 2005 under stridigheter mellan Sudans armé och den allierade Janjaweedmilisen och oppositionella väpnade styrkor i regionen Darfur. Offren tillhörde folkgrupperna fur, masalit och zaghawa, vilka regeringen anser står de oppositionella styrkorna nära.

I sin arresteringsorder mot al-Bashir skriver ICC att han misstänks för att ”medvetet ha riktat angrepp mot civilbefolkningen i Darfur genom mord, utrotning, våldtäkter, tvångsevakuering av ett stort antal civila samt plundring av deras egendom”.

Omar Al-Bashir själv avfärdade enligt AP åtalet med att kalla ICC och FN för ”den nya kolonialismens verktyg”. Han riktade också kritik mot att ICC inte väckt åtal för USA:s och Israels folkrättvidriga angrepp på Irak och Gaza. Som omedelbart svar på anklagelserna kommer Sudan att kasta ut internationella hjälporganisationer som verkar i Darfur, något som organisationerna befarar kommer att få allvarliga konsekvenser för civilbefolkningen.

– Det är absurt att en oberoende organisation hamnar mitt emellan en politisk och rättslig konflikt, säger Arjan Hehenkamp, operationellt ansvarig för Läkare utan gränsers holländska sektion, som menar att 200 000 patienter nu berövas grundläggande medicinsk vård, i ett uttalande.

Onsdagens åtal blev snabbt storpolitik. Kina, som har starka oljeintressen i sudan, krävde i FN:s säkerhetsråd att det skulle upphävas med hänvisning till att det riskerade att försvåra fredsprocessen i regionen. Även Afrikanska unionen och Arabförbundet varnar för att åtalet kan driva Sudan in i en än djupare kris.

Men att ge upp rättvisan är inte trovärdigt eller hållbart i längden, menar människorättsgrupper.

- Det är ingen fredsprocess att tala om. Ingen av parterna har visat någon vilja att nå en lösning på konflikten, säger Richard Dicker från Human Rights Watch, till IPS.

- Åtalet är viktigt, först och främst för befolkningen i Darfur, men också för ICC och rättsskipningen, säger han.

USA stöder åtalet. Landet har länge krävt att FN ska stämpla den sudanesiska regeringens agerande i Darfur som folkmord. ICC:s åklagare Luis Moreno-Ocampo försökte också åtala för folkmord, men detta underkändes av domstolen.

I ett utlåtande skriver domstolen att ”bevisen som åklagarsidan åberopat inte ger rimliga skäl att anta att Sudans regering agerade med särskild avsikt att helt eller delvis omintetgöra folkgrupperna fur, masalit eller zaghawa”.

Omkring 300 000 människor har dödats, tiotusentals har våldtagits och närmare tre miljoner har drivits på flykt i det krigshärjade Darfur enligt FN.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konstitutionell seger efter maktkamp i Pakistan

En möjlig revolt i huvudstaden Islamabad avblåstes när Pakistans president Asif Ali Zardari på måndagen meddelade att Högsta domstolens avsatte chefsdomare Iftikhar Chaudhry ska återinstalleras. Oppositionen kallade beskedet en seger för demokratin, men inrikespolitiskt är det snarare fråga om en vapenvila än om fred.

Fria.Nu

Israel går åt höger

Likud och Kadima lyckades inte överbrygga sina skiljaktiga åsikter om en framtida palestinsk stat. Nu tyder istället det mesta på att Likud bildar koalitionsregering tillsammans med högerextrema partier. En regering som kommer att bli ”mer sionistisk” än den nuvarande.

Fria.Nu

Karibisk strejk får sekelgamla motsättningar att blossa upp

Efter att förhandlingarna mellan Kollektivet mot exploatering och regeringen i Paris bröt samman förra veckan har konflikten på det franska departementet Guadeloupe gått från organiserad generalstrejk till vilt socialt uppror. Bakom missnöjet ligger både klassklyftor och sekelgamla etniska motsättningar.

Fria.Nu

USA:s nazister försöker rekrytera inom militären

Högerextremismen

Att ha tjänstgjort i det militära ger hög status inom USA:s nazistkretsar, och enligt en rapport från FBI försöker den tynande vit makt-miljön vitalisera sig genom att rekrytera personer med erfarenhet från armén. Uppgifter pekar på att militären – som behöver soldater att sätta in i Irak och Afghanistan – ser mellan fingrarna när högerextremister tar värvning.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria