Fria.Nu

Konstitutionell seger efter maktkamp i Pakistan

En möjlig revolt i huvudstaden Islamabad avblåstes när Pakistans president Asif Ali Zardari på måndagen meddelade att Högsta domstolens avsatte chefsdomare Iftikhar Chaudhry ska återinstalleras. Oppositionen kallade beskedet en seger för demokratin, men inrikespolitiskt är det snarare fråga om en vapenvila än om fred.

En fem dagar lång protestmarsch från staden Sukkur i delstaten Sind till Islamabad, där demonstranterna avsåg blockera parlamentet, avbröts samma morgon som den skulle ankomma huvudstaden. Detta sedan president Asif Ali Zardari från Pakistanska folkpartiet, PPP, änklig till mördade Benazir Bhutto, meddelade att regeringen tillmötesgår demonstranternas krav att Iftikhar Chaudhry, tidigare chefsdomare i Högsta domstolen, ska återinstalleras.

Därmed avvärjdes en omedelbar inrikespolitisk kris. Beskedet har kallats en seger för det civila samhället som anfört av landets advokatsamfund protesterade mot den politiska elitens upprepade inskränkningar av det juridiska systemets oberoende. Men beskedet var också en propagandaseger för oppositionen, anförd av Nawaz Sharif, ledare för Pakistanska muslimska förbundet, PML-N, som allierat sig med politiskt oberoende krafter som deltog i protesterna.

– De har ju varit helt drivande i detta, säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet och Pakistankännare. Delvis för att de utgav ett löfte om att återinstallera samtliga domare, men det finns tydliga egenintressen för Sharif också. Han befinner sig i en konfliktsituation och har en bror som har nekats att ställa upp i val, så han har ju ett intresse av att stärka domarkåren.

Iftikhar Chaudhry har blivit en symbol för juridisk oavhängighet i landet sedan dåvarande militärdiktatorn Perez Musharraf i mars 2007 ombad honom att avgå. Förfrågan motiverades med korruptionsanklagelser mot Chaudhry. Enligt dennes supportrar var dock det egentliga motivet att Musharraf uppfattade den stridbare ordföranden som obekväm. Chaudhry undersökte bland annat fall där den pakistanska säkerhetstjänsten utomrättsligt ska ha överlämnat misstänka terrorister till USA, samt motsatte sig Musharrafs deltagande i det kommande presidentvalet då denne fortfarande var militär befälhavare. Strax före avsättningen skulle Chaudhry också pröva lagligheten i en amnesti som Musharaff utfärdat vilken tillät korruptionsanklagade Bhutto och Zardari att återvända till landet.

Chaudhry vägrade att avgå och ville istället att anklagelserna mot honom skulle prövas juridiskt. Några månader senare återinstallerade Högsta domstolen honom på ordförandeposten, varpå Musharraf svarade med att införa undantagstillstånd och konstitutionsvidrigt avsätta Chaudhry och ett 60-tal andra domare.

Inför parlamentsvalen i februari 2008 gjorde PPP och PML-N, som då hade allierat sig gentemot Musharraf, upp om att återinstallera de avsatta domarna vid seger. Men Zardari, som tillträdde presidentposten efter att Musharraf avgått i augusti samma år, har varit ovillig att infria löftet.

En anledning kan vara fruktan för att Chaudhry ska ifrågasätta hans immunitet och ta upp korruptionsanklagelserna mot honom till ny prövning. En annan att rivaliteten mellan hans eget PPP och PML-N – klanpartier som länge dominerat Pakistans politik och bara tillfälligt enades mot en gemensam fiende – återigen blossat upp.

Den sittande Högsta domstolen har också fattat beslut som gynnat Zardari. I ett kontroversiellt utslag från den 25 februari fråntogs Nawaz Sharifs yngre bror Shahbaz Sharif sitt ämbete som guvernör i Punjab, landets folkrikaste delstat. Utslaget har kallats ett politiskt beställningsjobb, och PPP-trogna borgmästare har installerats i städer som protestmarschen skulle passera, enligt oppositionen för att hindra marschen med polisiära medel.

Marschen har också blivit en konfliktfylld historia där lokal polis på flera platser har mött demonstranter med blockader och tårgas. Senast på söndagen rasade kravaller i Lahore och hundratals aktivister har arresterats, många av dem i sina hem. I anslutning till beskedet att Chaudhry ska återinstalleras lovade dock regeringen att även se över domstolens utslag gällande Punjab.

I Islamabad samlades den medieskygge Chaudhrys supportrar utanför hans hus för att fira.

– Den grundläggande förändringen är att regeringen nu medger att hans avlägsnande var olagligt, sade advokaten Shaukat Raoof till nyhetsbyrån AFP. Nu kan ingen regering göra samma felsteg. Folket kommer inte att acceptera något som strider mot lagen och konstitutionen.

Varför Zardari i elfte timmen valde att backa från den hårdföra linje han dittills drivit mot demonstranterna tros ha framför allt två orsaker. Dels uppmaningar från USA, som avser trappa upp sin krigföring i Afghanistan och anser att den inrikespolitiska konflikten försvårar arbetet i Pakistan där talibanrörelsen har flera av sina viktigaste fästen. Dels att Pakistans mäktiga armé, under ledning av general Ashfaq Parvez Kayani, inte lovade regeringen sitt stöd om protesterna utvecklades till den revolution Sharif hotat med.

”Militären agerade avvärjande, för att rätta till och bana väg för full demokrati med tyngdpunkten där den bör vara – i parlamentet och hos folket”, skriver den pensionerade generalen Jehangir Karamat i en kommentar på det Lahorebaserade säkerhetsanalyscentret Spearhead reasearchs webbplats.

Men militären har också en historia av konflikter med regeringspartiet. Bland annat var det militären som avsatte och avrättade Benazir Bhuttos far, den tidigare civile presidenten Zulfikar Ali Bhutto.

Sten Widmalm påpekar att den mäktiga armén kan ha en egen agenda, och att det är svårt att veta var den står inrikespolitiskt.

– Det är lite oklart, de har en problematisk relation till den sittande regeringen. Det råder ingen tvekan om att Ali Bhutto avrättades av militären, och det finns de som sagt att militären var involverade i attentatsförsöket mot Benazir. PPP har en minst sagt komplicerad relation till militären.

Fakta: 

PERSONGALLERI

Asif Ali Zardari:

Är änkling efter mördade Benazir Bhutto, premiärminister mellan 1988-1990 och 1993-1996, vars far Zulfikar Ali Bhutto - tidigare president och premiärminister - avsattes i en militärkupp 1977. Zardari övertog ledarskapet i PPP sedan hustrun mördats. Han har tidigare innehaft ministerposter i hustruns regering. Han har också suttit fängslad från 1990-1993 och 1997-2004, anklagad för mord och korruption. Återvände till Pakistan 2007 efter att ha beviljats amnesti.

Nawaz Sharif:

Premiärminister mellan 1990-1993 och 1997-1999, då han avsattes av Perez Musharraf, som han själv utnämnt till överbefälhavare ett år tidigare, i en militärkupp. Återvände till Pakistan i november 2007 efter att Högsta domstolen meddelat att han inte skulle åtalas för korruption. Är internationellt mest känd för att ha beordrat Pakistans kärnvapenprovsprängningar 1998 och anses, det faktum att han avsattes i en militärkupp till trots, ha bättre relationer till militären än sina motståndare i PPP.

Iftikhar Chaudhry:

Utnämndes 2005 till ordförande för Högsta domstolen, där han tjänstgjort som domare sedan fem år, av Perez Musharraf. Tjänstgjorde i Högsta domstolen då denna bedömde Musharrafs militärkupp som legal och godkände den förordning som tillät honom att behålla ämbetet som arméchef parallellt med presidentämbetet, men har efter utnämningen till ordförande verkat för domstolens oberoende. I två fall som väckte stort missnöje hos regeringen avslog han den föreslagna privatisering av ett stålföretag samt tvingade landets säkerhetstjänster att erkänna att de höll över hundra personer i hemligt förvar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

ICC efterlyser Sudans president

För första gången åtalar FN:s internationella brottsdomstol en sittande statschef när Sudans president Omar al-Bashir nu anklagas för brott mot mänskligheten och krigsbrott i Darfur.

Fria.Nu

Israel går åt höger

Likud och Kadima lyckades inte överbrygga sina skiljaktiga åsikter om en framtida palestinsk stat. Nu tyder istället det mesta på att Likud bildar koalitionsregering tillsammans med högerextrema partier. En regering som kommer att bli ”mer sionistisk” än den nuvarande.

Fria.Nu

Karibisk strejk får sekelgamla motsättningar att blossa upp

Efter att förhandlingarna mellan Kollektivet mot exploatering och regeringen i Paris bröt samman förra veckan har konflikten på det franska departementet Guadeloupe gått från organiserad generalstrejk till vilt socialt uppror. Bakom missnöjet ligger både klassklyftor och sekelgamla etniska motsättningar.

Fria.Nu

USA:s nazister försöker rekrytera inom militären

Högerextremismen

Att ha tjänstgjort i det militära ger hög status inom USA:s nazistkretsar, och enligt en rapport från FBI försöker den tynande vit makt-miljön vitalisera sig genom att rekrytera personer med erfarenhet från armén. Uppgifter pekar på att militären – som behöver soldater att sätta in i Irak och Afghanistan – ser mellan fingrarna när högerextremister tar värvning.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria