Fria.Nu

ISM-aktivist träffad i huvudet av tårgasgranat på Västbanken

Den amerikanske ISM-aktivisten och journalisten Tristan Anderson fick livshotande skador när han i fredags träffades av en israelisk tårgasgranat under en demonstration i Nil'in på Västbanken.

Tristan Anderson ligger nu på intensivvården på Tel Hashomersjukhuset nära Tel Aviv. Läkarna var på grund av de allvarliga skadorna tvungna att operera bort delar av hans högra pannlob och ta bort bensplitter från hjärnan. Enligt läkarna är läget stabilt, men komplikationer kan uppstå. Familjen skriver i ett pressmeddelande att de har positiva besked att ge efter den komplicerade operationen.

– När läkaren bad honom att visa upp två fingrar gjorde han det. Och han kan krama om sin flickväns finger som ett svar på frågor.

Det var under en protest mot den israeliska seperationsmuren som byggs genom den palestinska byn Nil'in på Västbanken som Anderson träffades av en ny typ av tårgasgranat. Enligt International Solidarity Movement, ISM, avfyrades granaten rakt mot Anderson, som håll på att fotografera protesten, från 60 meters håll. ISM anklagar även militären för att ha förhindrat framkomsten av en ambulans.

Under de senaste protester som hållits i Nil'in har fyra palestinier dödats. Den yngste bara tio år. När den israeliska muren är färdigbygg kommer Nil'in endast vara en bråkdel av den storlek den var innan Israel bildades. År 1948 var Nil'in 5 700 hektar, år 1968 var den 3 300 hektar, i dag är den 1 000 hektar och efter muren kommer den endast vara 750 hektar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny EU-lag förbjuder diskriminering i vardagslivet

Förslaget som förbjuder diskriminering i vardagslivet har nu godkänts i EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter. Förslaget är en utvidgning av existerande antidiskrimineringslagar som sträcker sig över ett brett område.

Fria.Nu

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Stockholms Fria