Fria.Nu

Ny EU-lag förbjuder diskriminering i vardagslivet

Förslaget som förbjuder diskriminering i vardagslivet har nu godkänts i EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter. Förslaget är en utvidgning av existerande antidiskrimineringslagar som sträcker sig över ett brett område.

Det nya lagförslaget förbjuder diskriminering grundat på ålder, funktionsnedsättning, sexuell läggning, politisk övertygelse eller religion när detta förekommer i skolan, sjukvården och det vardagliga livet. Förslaget hade stort stöd i utskottet: 34 röstade ja, 7 nej och 4 blankt.

EU lagstiftade mot diskriminering på arbetet år 2000, men det är först nu det tagits fram ett lagförslag som ska skydda när det kommer till privata och kommersiella tjänster.

Den nya lagstiftningen förbjuder diskriminering i linje med redan existerande lagar mot etniska fördomar. Förslaget är en utvidgning och täcker både sjukvård och transport, något som dock inte inkluderas är transaktioner personer emellan. De som står bakom förslaget menar att dessa varken är kommersiella eller professionella och därför inte behöver räknas med.

Ett undantag i förslaget gäller försäkringsbolagen. Funktionsnedsättning och ålder kan fortfarande spela en stor roll när man ska ansöka om en försäkring, men ses inte här som diskriminering, utan anses behövas i riskbedömningen, skriver nättidningen EU-observer.

Förslaget kommer heller inte påverka lagar gällande äktenskap och familj, och inte heller innebära att minderåriga nu kan köpa vapen, öl och bilar.

Sverige kommer dock inte påverkas så mycket av det nya direktivet, eftersom lagstiftningen redan existerar och är på frammarsch i landet.

– Det gäller framför allt de länder som inte har den typen av lagstiftning, säger Liv Öberg Nilsson, assistent till EU-parlamentarikern Maria Robsahm, Feministiskt initiativ.

Förhoppningarna är att i ett land som Polen ska lagen hjälpa homosexuella att exempelvis kunna köpa lägenheter, något som i dagsläget är svårt då många nekas köp på grund av deras sexuella läggning.

– Generellt är det ju så att om ett direktiv antas så ska medborgarländerna anpassa sig, säger Liv Öberg Nilsson, men menar att alla länder inte är positiva till förslaget. Ett av länderna är Tyskland som i stort sett inte velat anpassa sig, eftersom de då tvingas ändra hela sin lagstiftning.

EU-parlamentet väntas rösta igenom förslaget i början av april.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Stockholms Fria