Stockholms Fria

Social fernissa över Vårdval Stockholm

Alliansmajoriteten i landstinget satsar 2,7 miljoner kronor på sex vårdcentraler i utsatta förorter för att dessa ska kunna anställa distriktssköterskor. Oppositionsborgarrådet Birgitta Sevefjord (V) kallar satsningen ”fernissa”.

Sex vårdcentraler i socioekonomiskt utsatta områden får dela på 2,7 extra miljoner för att kunna anställa mellan en och en och en halv distriktssköterska till. Mellan 300 000 och 600 000 kronor ska fördelas till vårdcentralerna i Fittja, Alby, Hallunda, Vårby, Tensta och Wasa i Gnesta utanför Södertälje.

– Vi vet att hälsan inte var jämlik i det gamla systemet för primärvården. Men inom Vårdval Stockholm görs nu lika många läkarbesök i utsatta områden, och det är vi mycket nöjda med, säger sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP).

Men oppositionslandstingsrådet Birgitta Sevefjord (V) ger inte mycket för satsningen på de utsatta områdena. Hon säger att ökningen av antalet läkarbesök beror på att människor som tidigare fått vård av en distriktssköterska eller undersköterska nu istället gör ett läkarbesök.

– Då får vårdcentralen 484 kronor istället för 250 kronor för ett besök hos distriktssköterskan. Birgitta Rydberg erkänner inte att systemet inte fungerar utan lägger en fernissa över, säger hon.

Och Vårdval Stockholm har fått stark kritik eftersom ersättningssystemet till vårdcentralerna tvingat dem att ta emot så många patienter som möjligt på kortast möjliga tid. Dessutom tas det färre prover på vårdcentralerna eftersom de enligt Vårdval Stockholm ska stå för 20 procent av kostnaderna.

– Det har resulterat i fler läkarbesök med sämre kvalitet, säger Birgitta Sevefjord.

Hon berättar om sin gravt astmatiska dotters läkarbesök. Det var över efter några minuter då läkaren utan att lyssna på lungorna felaktigt konstaterade att dottern hade lunginflammation.

– Sedan fick hon penicillin som inte hjälper mot astma. På samma sätt som någon som behöver tala med en psykolog får psykofarmaka istället.

Gemensamt för vårdcentralerna som får extra pengar till distriktssköterskor är att de finns i områden med hög andel utlandsfödda invånare som drabbas tidigare av ålderssjukdomar än infödda svenskar.

Med Vårdval Stockholm slopades också den tilläggsersättning som tidigare utgått till de utsatta områdena. Där bor även en hög andel ensamstående och arbetslösa som har större vårdbehov än genomsnittet i de välbeställda stadsdelarna. Vissa vårdcentraler förlorade 40 procent av intäkterna.

Vid den första utvärderingen av Vårdval Stockholm som presenterades den 5 februari 2008 konstaterades att Rinkeby vårdcentral förlorade 4,7 miljoner kronor per år och Fittja vårdcentral 5,1 miljoner.

– Nu får vissa vårdcentraler bara tillbaka en bråkdel av vad de förlorat, säger Birgitta Sevefjord.

I protest mot de förlorade intäkterna hoppade verksamhetscheferna på Vårdcentralen i Alby av. Snart följde även verksamhetscheferna i Skärholmen, Flemingsberg och Jordbro efter.

– Vad ska de göra när det är omöjligt att bedriva en vettig verksamhet? Rinkeby vårdcentral har till exempel fått säga upp åtta personer för att klara ekonomin. Och nu får de inte ens en distriktssköterska tillbaka. Vårdval Stockholm måste rivas upp. Det är ett hot mot patientsäkerheten, säger Birgitta Sevefjord.

Men så kommer det inte att bli. Birgitta Rydberg säger att systemet hela tiden utvecklas. Till exempel ska en besöksersättning för hälsofrämjande åtgärder som är kopplade till distriktssköterskor införas. De ska till exempel ge information om droger, alkohol och tobak.

– Systemet är inte perfekt. Den stora förändringen av Vårdval Stockholm kommer att ske 2013. Då ska en åtgärdstaxa som är kopplad till individen införas så att vårdcentraler får en högre ersättning när de behandlar personer med större vårdbehov. Exakt hur det ska se ut ska bestämmas i september, säger Birgitta Rydberg.

Fakta: 

Ersättning till vårdcentraler per listad patient

0 - 5 år: 741 kr

- 65 år: 623 kr

65 år och uppåt: 1 595 kronor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Kolonister befarar sämre villkor

Stockholms stads 25-åriga arrendeavtal med stadens kolonilottsföreningar håller på att löpa ut. I ett förslag till ett nytt avtal föreslås avtalstiden istället till fem år, vilket kan få förödande konsekvenser, menar kolonisterna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Sommarjobben cementerar klasskillnader i länet

Det är stora löneskillnader för sommarjobb inom Stockholms län. Ungdomar i Danderyd tjänar nästan dubbelt så mycket på att sköta parker, barn och äldre som som utför samma arbete i Haninge. Oacceptabelt, menar Kommunal Stockholm.

© 2025 Stockholms Fria