Stockholms Fria

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Jag träffar Christer Fällman i Sinnenas trädgård på Sabbatsbergsområdet där han jobbar som trädgårdsmästare. Det är den första terapeutiska trädgården vid ett äldreboende i Sverige och i dag används den av de dementa på Stockholms äldreboende AB. Tre byggnader omgärdar trädgården.

– I den här trädgården händer det mycket. Förutom en daglig rekreation där alla sinnen stimuleras hålls här till exempel konserter, teaterföreställningar och midsommarfirande, säger Christer Fällman.

Det är något som han har tagit fasta på i sina långt gångna planer på att skapa äldreboendet Regnbågen för hbt-personer. Där liksom här ska man erbjuda utåtriktade aktiviteter. Aktiviteter som Pride, vilka för en del kan vara svåra att medverka i, ska naturligtvis också firas på Regnbågen. Även en biograf står på önskelistan.

– Innan jag trillar av pinn vill jag inte bara ha kontakt med personalen och medboende utan ha ett aktivt liv och delta i samhället.

Det var just tanken på det egna åldrandet som gav Christer Fällman idén till Regnbågen, efter att ha deltagit i en paneldebatt om äldreboenden förra året.

– Idén om en hbt-anpassad äldreomsorg är gammal men har alltid stupat på ekonomin. Staden och landstinget är positiva men vill inte skjuta till några pengar.

Men Stockholms äldreboende AB nappade på Christer Fällmans idé, och snart även Micasa fastigheter AB, som förvaltar alla äldreboenden i Stockholm. Fastighetsbolaget ingår även i nätverket till projektet Regnbågen där Christer Fällman är projektledare.

– Micasa ska söka efter en fastighet när vi vet vilket behov som finns.

Det underlaget håller tidningen QX och deras medlemsforum Qruiser på att ta fram. Hittills har 21 intresseanmälningar kommit in via webben, tillräckligt för att starta Regnbågen. Och då är inte pappersanmälningarna räknade.

– Cirka 80 procent av anmälarna är intresserade av ett trygghetsboende inom tre år. De äldre som redan är dementa är svåra att nå. Här finns säkert många hbt-personer som ingen vet om, säger Christer Fällman med en svepande rörelse mot de tre byggnaderna runt Sinnenas trädgård.

Christer Fällman säger att det är där man måste börja. Med en intresseanmälan. Enligt Socialtjänstlagen och LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, ska vården anpassas efter äldre och funktionshindrades behov i så hög grad som möjligt.

– Sedan är det biståndshandläggarna som ska se till att lagen efterlevs. Därför har vi också tryckt upp broschyrer om Regnbågen som ska distribueras till dem.

Tanken är att fastigheten ska innehålla allt från trygghetsboende med egna lägenheter, gemensamma lokaler och en matsal, till ett vårdhem för sjuka och dementa.

– Visionen är att när man har fått en plats där ska man få bo kvar tills man dör.

Förhoppningsvis kommer inflyttningen att ske inom tre år, beroende på hur mycket fastigheten behöver tillgänglighetsanpassas. Redan nu har personal hört av sig från hela landet som vill jobba på Regnbågen.

– Personalen liksom de boende behöver inte vara hbt-personer men det är absolut nödvändigt att de har en positiv attityd till hbt-personer.

Personalen kommer också att få en vidareutbildning av RFSL för att få hbt-kompetens. Allt för att de gamla ska kunna fortsätta leva i en tolerant miljö.

– I dag går många äldre in i garderoben igen när de hamnar på ett heteronormativt äldreboende där de riskerar att mötas av homofobi av medboende och personal.

Men det är inte bara en tolerant atmosfär som Christer Fällman vill att Regnbågen ska erbjuda. Utan också den guldkant på tillvaron som många vill ha eller är vana vid.

– Till exempel om någon vill ha ett glas vin till maten, eller varför inte champagne?

Nisse Olofsson, 87 år, är aktiv inom gay-seniorerna och har sedan 1987 kämpat för speciell vård och omsorg för äldre hbt-personer inom den rikstäckande aktionsgruppen Homosexuella pensionärer. Nu hjälper han Christer Fällman att distribuera intresseanmälningar på papper.

– Det här är ett jättebra initiativ och en bra början. Men personligen skulle jag hellre vilja se att kommunen och landstinget tog sitt ansvar så att vi slapp kommersiella krafter som vill ta ut en vinst på verksamheten.

Men att samla trygghetsboende och sjukhem under samma tak är en bra idé, menar Nisse Olofsson. Som ett alternativ för de pigga pensionärerna tror han på ett kollektivboende, gärna i form av en kooperativ hyresrätt eftersom den boendeformen omöjliggör spekulation på bostadsmarknaden.

– Men vilken boendeform som de flesta av oss tycker är bäst kommer Gay-seniorernas kommande enkätundersökning ”Hur vill vi hbt-män ha det på gamla dar” att utvisa, säger Nisse Olofsson.

Fakta: 

<h2>Intresserad av ett boende på Regnbågen? Skicka ett mejl till christer.fallman (snabela) regnbagen.net.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hetero är årets hbt-tema

Hetero är temat för årets Stockholm Pride. Festivalens aktiviteter kommer att belysa hur heteronormativitet påverkar i synnerhet homo- och bisexuella men även heterosexuella i vardagen. Nytt för i år är Pride Garden i Kungsträdgården som ska fungera som ett skyltfönster för hela festivalen.

Landstinget kan bli kärleksfullare

Det räcker inte med att pryda bussar med regnbågsflaggor under Pride, för att Landstinget ska kalla sig hbt-vänligt. Det anser Miljöpartiet i Landstinget, som tagit fram nya förslag.

Europride gör Stockholm till ett enda stort festivalområde

Pride

Festivalen Europride 2008 är i full gång. För många är höjdpunkten Prideparaden som startar i dag klockan 13.00. I år har ännu fler deltagare anmält sig till paraden, som ständigt växer. Fria Tidningar har pratat med arrangören Stockholm Pride.

Fria.Nu

Folkpartiet vill regnbågsmärka vården

Att homo- och bisexuella samt transpersoner diskrimineras inom vården vill folkpartiet sätta stopp för. Man föreslår att hbt-kompetensen höjs hos alla vårdgivare och att vissa mottagningar hbt-certifieras. Dessutom vill man starta en våldtäktsmottagning för män.

Samtliga åtalade för pridevåld dömda för hatbrott

Det blev fällande domar för samtliga nio åtalade för upploppet och misshandeln i samband med Pridefestivalen i Stockholm i augusti förra året då festivaldeltagarna attackerades på Slottsbacken. Marc Abrahamsson, ordförande i Nationaldemokratiska ungdomsförbundet dömdes till det strängaste straffet på fängelse i ett år och sex månader.

© 2024 Stockholms Fria