Stockholms Fria

Pride-smycke upprör synskadade

En metallbricka med texten HETERO i regnbågsfärgad punktskrift är årets ”dogtag” på Stockholm pride, den accessoar som varje år medföljer festivalbiljetterna. En perfekt metafor för politikers blindhet när de ska definiera normalitet och avvikelse, menar smyckets formgivare Allesandro Falca.

Nu reagerar Synskadades riksförbund och Riksorganisationen unga synskadade, US, på brickan, som de menar skadar samhällets syn på punktskrift och personer med synnedsättning:

– För oss är punktskrift något positivt och möjliggörande. Det är en av våra nycklar till inkludering i samhället. Vi accepterar inte att den används för att belysa något negativt, säger US ordförande Victoria Öjefors i ett pressmeddelande.

Nu kräver hon att Stockholm pride drar tillbaka punkskriftsbrickan. Stockholm prides ordförande Claes Nyberg beklagar att kommunikationen varit otydlig:

– Jag har full respekt för reaktionerna. Tanken var att förstärka årets normkritiska festivaltema genom att belysa andra utestängande normer, som dem kring tillgänglighet. Vi tyckte om perspektivbytet som gör attseende får reflektera kring hur det är att exkluderas snarare än synskadade.

Att dra tillbaka brickan ser Claes Nyberg inte som någon bra lösning:

– Jag tycker att det är viktigtatt det normkritiska och intersektionella perspektivet kommer fram. Jag hoppas på att viistället kan använda diskussionen vi nu har för att lyfta fram detta.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria