Stockholms Fria

Rinkebyhuset ockuperat

Tidigt på fredagsmorgonen gick Rinkebyhusets vänner in och ockuperade det tomma förvaltningshuset i Rinkeby. Gruppen vill protestera mot kommunens beslut att riva huset.

– Det här är en protest mot att riva ett fullt fungerande hus som man skulle kunna bygga om till billiga bostäder, verkstäder eller lokaler för föreningslivet i Rinkeby, säger Martin Velazquez från ockupationsgruppen.

– Vi vill sätta fokus på att vi kan använda det här huset till det Rinkebyborna behöver.

Ett stormöte kommer hållas där de boende i Rinkeby under direktdemokratiska former ska besluta om vad huset ska användas till.

Under helgen planeras spelningar, dansworkshops och bytesloppis i huset som nu är omdöpt till Rinkebyhuset. Rinkebyhusets vänner vill bjuda in allmänheten.

– Vi vill välkomna alla Rinkebybor, alla andra i Stockholm och resten av Sverige att vara med och medverka i processen, säger Martin Velazquez.

En representant från kommunen med säkerhetsansvar för fastigheter tittade tillsammans med polis till huset under förmiddagen. Inga andra kontakter hade upprättats vid pressläggning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Politiker vill göra moské av Rinkebyhus

En bred politisk majoritet i Stockholms stad vill se en mosképåplatsen för det tidigare ockuperade Rinkebyhuset. Vänsterpartiet, som ställt sig utanför uppgörelsen, är mycket kritisk till hur processen hanterats. Adis från aktionsgruppen Rinkebyhusets vänner välkomnar att en moské byggs men efterlyser fortfarande ungdomsbostäder och aktivitetshus.

Protest utanför Migrationsverket

Förra fredagen samlades ett trettiotal asylrättsaktivister och asylsökande till en manifestation mot flyktingpolitiken utanför Migrationsverket i Solna.

Ingen niqab på barnskötarutbildningen

Alia Khalifa läser till barnskötare på Åsö vuxengymnasium får inte bära sin niqab, en heltäckande slöja som visar ögonen. En vecka in på första terminen fick hon reda på att det inte var okej. För att få studera skulle hon ta av sig sin niqab. Alia Khalifa DO-anmälde skolan och ärendet gick ut på remiss till utbildningsnämnden. I förra veckan kom beskedet att nämnden ställer sig på skolans sida.

”Förbifarten blir en valfråga”

Regeringen gav på torsdagen klartecken till det omdiskuterade vägbygget Förbifart Stockholm. ”Det här kommer bli en stor valfråga”, säger vänsterpartiets Birgitta Sevefjord.

© 2022 Stockholms Fria