Hallå där Jonas Göthner... | Stockholms Fria
Uppsala Fria

Hallå där Jonas Göthner...

... rån organisationen Uppsala Pride som tilldelats ett stipendium på 70 000 kronor ur Olof Palmes minnesfond för att driva antirasistiskt arbete under festivalen.

Grattis till stipendiet! Vad kommer ni att använda pengarna till?
– Tack så mycket! Pengarna går till att fortsätta vårt antirasistiska arbete genomgående i festivalen som kommer att bli nu till hösten. Vi vill försöka satsa ännu mer på samarbete över nationsgränserna och bjuda in förelsäsare och artister från andra länder. Det är jätteroligt och unikt att vi som hbt-organsation fått stipendium för vårt antirasistiska arbete. Det betyder väldigt mycket för oss, det är en fjärdedel av vårt totala budget så det kommer förstås kunna hjälpa till att höja kvaliteten på hela festivalen

Vad betyder Olof Palme för er organisation?
– Oj! Det var en svår fråga. Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på det, han dog innan jag föddes. Men pengarna från minnesfonden ska användas till att arbeta för antirasism, fred och internationella samarbeten. Fast som organisation är vi helt partipolitiskt obunda, det är inte så att vi är socialdemokrater.

Hur tycker du det ser ut i dag med de antirastistiska perspektiven i samhället i stort?
– Det är så olika i vilka sammanhang man befinner sig i. Ibland känns det kanon, som att arbetet gått framåt. Men ibland är man tillbaks på nybörjarnivå, som när det diskuteras om strukturell rasism finns. tycker jag att det känns som om man måste legitimera att vi finns hela tiden. Det handlar inte om små extrema grupper, det är mer utbrett med fördomar och rasistiska tendenser överallt. Det läskigaste är inte Sverigedemokraterna, utan när andra partier börjar flörta med dem och lägga liknande politiska förslag.

Vilken är den viktigaste antirasistiska frågan att driva för er?
– Det är bra att man driver frågor om asyl- och flyktingpolitik, till exempel frågan om de apatiska flyktingbarnen som nu kommit upp igen. Men ibland tycker jag att svensk antirasistisk politik glömmer bort att synliggöra den strukturella etniska diskriminering som finns i det svenska samhället i dag, på arbetsmarknaden och inom sjukvården till exempel. På festivalen vill vi gärna jobba mer med att göra det möjligt för papperslösa att delta utan att behöva vara rädda för att polisen ska komma och hämta dem. Och se till att inträdet är väldigt billigt för att göra det möjligt för alla att delta.

Rekommenderade artiklar

Pride flörtar med konsten

I år satsar Pridefestivalen extra stort på konsten. Lars Lerin och Yael Bartana är några av de mest kända namnen. Men annars är det ”den vanliga människan” som står i centrum för uppmärksamheten.

Pride-smycke upprör synskadade

En metallbricka med texten HETERO i regnbågsfärgad punktskrift är årets ”dogtag” på Stockholm pride, den accessoar som varje år medföljer festivalbiljetterna. En perfekt metafor för politikers blindhet när de ska definiera normalitet och avvikelse, menar smyckets formgivare Allesandro Falca.

© 2021 Stockholms Fria