Stockholms Fria

Pride flörtar med konsten

I år satsar Pridefestivalen extra stort på konsten. Lars Lerin och Yael Bartana är några av de mest kända namnen. Men annars är det ”den vanliga människan” som står i centrum för uppmärksamheten.

Konst som flörtar med makten och påstår sig vara normen. Konst som ifrågasätter givna definitioner och konst som inte alls vill vara del av något regelsystem, synligt eller osynligt. Några vaga beskrivningar som ändå delvis ringar in årets stora konstsatsning på Pridefestivalen, som börjar på måndag.

Nytt för i år är att Pride Park flyttat från Tanto till Sjöhistoriska museet. Här hålls flera konstarrangemang, bland annat grupputställningen Den vanliga människan som curerats av Jorun Kugelberg och Vilda Kvist.

– Vår utgångspunkt har varit att diskutera vanlighet, vi menar att varje människa är vanligast i sitt eget liv, men det finns givetvis maktaspekter kring vem som är vanlig och vad som sticker ut, förklarar Jorun Kugelberg. Det är också sådant som ofta diskuteras kring Pride och paraden.

Konstnären Mari Kretz verk 7 000 lashes är ett av verken i utställningen och kan ses som ett högst konkret exempel på hur normativitetens tvång kan gestaltas. En piska monterad på väggen slår 7 000 slag under utställningstidens gång. Det var så många piskrapp ett par saudiarabiska män dömdes till 2007 efter att ha haft sexuellt umgänge.

Curatorduon har försökt hitta konstnärer som gestaltar allt från samhällets sanktioner av det som uppfattas som ovanligt till konstnärer som arbetar med att undersöka olika typer av utanförskap.

– Vi har velat få en bredd och är angelägna att få till ett samtal om relevant samtidskonst, det har inte riktigt funnits tidigare. Oetablerade konstnärer fyller alltid en viktig plats på Pride men nu lägger vi en plattform med lite mer etablerade namn, för vi tycker att Pride behöver gå i dialog med den etablerade konstscenen.

Varför? Är samtidskonsten så heteronormativ?

– Normer kring sexualitet, vithet och klass finns ju inom alla områden, givetvis även i konsten. Det är bara att se hur våra mest kända konstskolor ser ut. Det vore storvulet att tro att vi kan fylla det tomrummet, men det handlar också om att skapa en diskussionsplattform kring normativitet gentemot dem som inte tillhör konstvärlden. Vi kommer att möta många som inte rör sig där i vanliga fall, och vill göra konsten till utgångspunkt för diskussion med alla möjliga människor.

Temat för årets festival är makt och det genomsyrar också konsten. I en performance som curatorerna själva håller i bjuds publiken in att baka ”maktkaka”. Ingredienser till kakan har de fått under Almedalsveckan av politiker, proffstyckare och kulturchefer. ”I denna interaktiva performance bakar och smakar vi tillsammans på maktens sötma”, lyder den lockande beskrivningen.

– Vi har skapat en ovanlig relation till makthavare och vill se om det på något sätt kan luckra upp maktrelationerna, förklarar Jorun Kugelberg.

 

 

Konst på Pride

Den vanliga människan
Med: Mari Kretz, Lars Lerin, Tilda Lovell, Mattias Olofsson, Imri Sandström och Anna Linder. Sandström prisar det heroiska i sin performance The Heroic. Lars Lerin visar oss de magiska stämningar där vanligt folks kärlek finns och Anna Linder har curerat ett konstfilmprogram med bland andra Barbara Hammer, Julián Hernández och Klara Liden. När: vernissage 28 juli kl 17–22 (med performance), sedan 29–31 juli kl 14–22. Var: Sjöhistoriska.

Fuldesign
Designgrupp som hyllar handarbetet och utforskar vem som har makten att definiera ”den goda smaken”. I Sjöhistoriska museets kafé blir det broderiutställningar och workshop där du får göra ditt eget ”Fulmonster”. När: Fulmonsterworkshop 28 juli kl 20–22, 29 juli kl 15–17 och 30 juli kl 14–16. Var: Sjöhistoriska.

Baka baka maktens kaka
Interaktiv performance där du som deltagare får fria händer att välja, blanda och grädda efter tycke och smak. När: 29 juli kl 17–20. Var: Sjöhistoriska.

Kärleken är röd
Vad är en familj? Utställningen presenterar teman som alternativa familjebildningar, kärlek och gemenskap i förhållande till heteronormen. I foto, text, skulptur, video- och ljudverk diskuterar Ricardo Nicolayevsky (Mexiko), Manuela Trasobares (Spanien), Erik Engebretsen (Norge), Sanna Findahl (Sverige) och Theo Johansson (Sverige) frågan. När: 26–30 juli kl 11–18. Var: Kulturhuset.

The inner circle
Den amerikanske fotografen George Platt Lynes (1907–1955) var en av sin tids mest hyllade porträtt- och modefotografer. När Lynes stora kärlek, studioassistenten George Tichenor, dog i början av 1940-talet svalnade hans intresse för modefotot och han började istället ägna sig åt sin stora passion – att fotografera män. När: vernissage 24 juli kl 12–16, pågår t o m 15 augusti (för öppettider, se www.gallerikontrast.se). Var: Galleri Kontrast, Hornsgatan.

Gardet Konstgruppen
Gardet ställer ut på Galleri Kocks i samarbete med art:up, Stockholms första queergalleri. Ur askan av konstreor, nakenchocker och borgerliga dekorationer ser gruppen något nytt resa sig. Medverkande: Kajsa Boklund, John Erlandsson, Julia Nilsson, Frida Gustavsson och Elinore Lindén Strand. Gratis. När: 26 juli–3 augusti kl 13–18. Var: Galleri Kocks, Kocksgatan.

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Pride samarbetar med tobaksbolag

Stockholm Pride, som i år är värd för Europride, har fått nya samarbetspartners. En av dem sticker ut ur mängden: tobaksbolaget House of Prince.

Ett hatbrott blir pjäs i Vincent River

Under Prideveckan var det premiär för Vincent River, en pjäs om ett hatbrott. En ung man blir mördad på grund av sin sexuella läggning. Teatergruppen Brigadens regissör Annika Silkeberg beskriver pjäsen som en hård näsknäpp.

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

© 2025 Stockholms Fria