Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria Tidningen

Israels agerande –värsta tänkbara

Att Israel inte är särskilt känslig för någon form av världsopinion visste vi redan och att de skulle borda Ship to Gaza och Frihetsflottan befarade alla. Men ingen trodde att de skulle angripa redan på internationellt vatten och att de skulle skjuta mot obeväpnade aktivister som tydligt proklamerat att de har ett fredligt syfte. Allt detta inför världens ögon.

Ship to Gazas sista etapp slutade alltså på värsta tänkbara sätt när den lagliga, fredliga och humanitära aktionen mötte ockupationsmaktens brutalitet. Fortfarande är informationen knapphändig, då Israel vägrar bekräfta några uppgifter och all kontakt med passagerarna är bruten sedan tidig morgon. Minst 9 aktivister har dödats uppges ha dödats och 60 har skadadats, resten tycks vara tagna som gisslan.

Vi är många som är med på den här resan, den började inte när passagerarna klev ombord på båtarna utan har pågått länge. Aktivister över hela Sverige och i andra länder har jobbat stenhårt för att få det här att bli verklighet. I månader har folk ordnat stödkonserter, skramlat med bössor och spridit budskapet om Ship to Gaza vars syfte varit att ge humanitär hjälp till befolkningen i Gaza som levt under belägring i tre år och enligt FN lever under mycket svåra humanitära omständigheter. Ett annat syfte har varit att bryta blockaden och visa internationell solidaritet med en instängd befolkning. Under resans gång har fler och fler människor visat sitt stöd för Ship to Gaza.

Nyhetsrapporteringen har i stort varit bra, men jag är ändå förvånad över att massmedia upprepar Israels propaganda om våldsamt motstånd, vapen med mera. Det är bisarra påståenden, inte minst med tanke på styrkeförhållandena, men om nu någon ändå tvekar: skeppen, dess last och passagerare har genomgått minutiösa säkerhetskontroller vid avresan och vid varje stopp under vägen. Fokus bör och måste vara att Israel än en gång begått flagranta folkrättsbrott och att det måste få konsekvenser. De anhöriga som sömnlösa väntar på besked, befolkningen i Gaza, alla vi som tror på att internationell rätt har någon mening, väntar nu på att omvärlden för en gångs skull ska agera, inte bara med ord utan med handling. Nu borde det vara uppenbart för alla som någonsin tvekat, att Israel inte drar sig för något och att det enda sättet att verkligen åstadkomma fred är genom att införa globala sanktioner mot Israel.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria