Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria Tidningen

En lättnad av blockaden räcker inte

Sedan Israels militära attack mot hjälpkonvojen Ship to Gaza den 31 maj har det pågått ett mediakrig där Israel har försökt att flytta fokus från det faktum att bordningen skedde mot obeväpnade civila människor som befann sig på internationellt vatten. Ombord på fartygen fanns många journalister som dokumenterade det som hände, men samtliga blev bestulna på sin utrustning och således kunde den israeliska armén styra över vilka bilder som visades i media de första dygnen. Israel har hävdat att deras soldater blev attackerade, och de har försökt svartmåla några av organisationerna som var med i Frihetsflottan. De trodde att det skulle fungera att dra fram ”terroristkortet”.

Men de har inte lyckats särskilt väl. Några av aktivisterna smugglade ut filmmaterial som visar hur attacken gick till – och om någon tvekade innan ter sig Israels anklagelser fullkomligt absurda efter att hon eller han har sett materialet. Användandet av övervåld och skott i nacken på civila är svårt att bortförklara.

Utrikesminister Carl Bildt har hela tiden varit klar med att det inte är tillåtet att borda ett skepp med civila på internationellt vatten och när han fick frågan om aktivisternas eventuella våldsanvändning skulle ändra hans ståndpunkt, svarade han nej. FN har krävt en oberoende utredning av händelsen, vilket Israel vägrar och de har inte visat några tecken på att de tänker lämna tillbaka journalisternas dokumentation.

Det är inte första gången Israel begår grova brott mot internationell rätt för att sedan försöka manipulera bevis och hindra FN-utredningar. Tyvärr har de alltid kommit undan utan att det blivit några kännbara konsekvenser. Nu är frågan om de ska klara sig även denna gång. Kanske har omvärlden fått nog till slut? Det finns en hel del som tyder på det.

Ledarsidor och debattörer har under de senaste veckorna öppet förespråkat en bojkott av israeliska varor och allt fler organisationer och fackföreningar ansluter sig till BDS-rörelsen som arbetar med bojkott, avinvesteringar och sanktioner. Svenska Hamnarbetarförbundet inleder till exempel en veckolång blockad mot israeliska skepp på onsdag, den 23 juni, en aktion som samordnas med systerorganisationerna i Norge och Sydafrika. Och framför allt har fler och fler människor börjat välja bort israeliska varor när de handlar. Facebookgrupper för bojkott har fått tusentals nya medlemmar och när tidningar ställt frågan om bojkott av israeliska varor har det visat höga procenttal för ett stöd. Så har det inte alltid varit.

Att Israel känner av pressen är helt klart och de diskuterar nu bland annat ett lagförslag om att förbjuda BDS. Nu meddelar Israel också att de ”lättar på blockaden”, en nyhet som har fått feta rubriker i kvällstidningarna – vad detta innebär vet ingen riktigt ännu. Lättnaden gäller till exempel inte människor.

En ”blockad light” är fullkomligt oacceptabel och om omvärldens politiker som uttalat kraven att den ska hävas nöjer sig med detta, har Israel trots allt lyckats komma undan. Igen.

Blockaden mot Gaza måste hävas fullständigt för varor och människor och fred blir det inte förrän ockupationen av hela Palestina upphör.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria