Stockholms Fria

Kvinnors nätverks manifestation attackerad: "Hora, hora, hora"

Organisationen Kvinnors nätverk blev attackerad när den höll en manifestation den åttonde mars på Rinkeby torg. De mötes av knuffar, burop och hot.

– Det var tredje året i rad vi var i Rinkeby, men det här var första gången vi blev riktigt rädda, berättar Leila Qaree från Kvinnors Nätverk.

Den åttonde mars attackerade ungdomar och män från Islamska kulturcentret Kvinnors nätverks manifestation på Rinkeby torg. Ingen person kom till fysisk skada men manifestationen avbröts i förtid och polis kallades till platsen.

– Vi började spela musik och höll tal. Efter en stund kom det fram flera kvinnor i slöjor och ropade att de inte tvingats till att ha slöja och strax därpå kom det fram ungdomar från islamska kulturcentret. De skrek att vi var horor och sedan började de knuffas och försökte rycka ur sladdar från högtalarna och tvinga oss att sluta filma.

Vad gjorde ni då?

– Vi tog det lugnt och försökte prata och diskutera, men när de började knuffa och försökte få till bråk kände vi oss så hotade att vi ringde till polisen.

Var det någon av de äldre männen från Islamska kulturcentret som försökte lugna ungdomarna?

– Nej, de gjorde ingenting. Tvärtom fick vi känslan av att stödde ungdomarna.

Leila Qaree berättar att de efter attacken haft två utvärderingsmöten, men att de ska ha fler.

– Vi vet inte riktigt vad vi ska göra, men det räcker inte med att vara där en gång per år, utan det handlar om att försöka hjälpa och stödja de rinkebybor som kämpar för en annan utveckling i Rinkeby.

Det var inte första gången som Kvinnors nätverk mötes av protester i Rinkeby. Förra året blev det också bråk, då fick de bland annat sin banderoll med texten Ner med charialagen nedriven och förstörd.

SFT har sökt representanter från Muslimska kulturcentret för en kommentar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stan kan få kvinnomuseum

Umeå har ett. Snart kanske även stockholmarna. ”Det finns ju inte bara ett manligt museum”, säger Ann Mari Engel som vill ha ett museum för kvinnorörelsens historia.

© 2024 Stockholms Fria