Huddinge bäst på krav – Stockholm sämst
Huddinge kommun har den miljövänligaste maten i länet. I alla fall om man ser till hur många krav-certifierade förskolor det finns i kommunen. Sedan 2008 har drygt 44 förskolor certifierats. Bland Stockholm stads förskolor är siffran däremot nattsvart. Endast sju av dem är kravmärkta.
Enligt KRAV fanns det förra året 214 krav-certifierade restauranger i Stockholms län, varav 161 inom offentlig verksamhet. Av de är cirka 90 förskolor finns 44 stycken i Huddinge kommun. Stockholms stad ligger i botten med bara sju registrerade förskolor som har krav certifierad mat.
Rigmor Fredriksson, biträdande förskolechef över ett flertal förskolorna i Huddinge kommun, berättar att Huddinge passerat kommunens mål att handla 25 procent ekologiskt och är nu uppe i 30 procent. Hon menar att det är omtycktinte minst av föräldrarna.
– De uppskattar det jättemycket. Barnen själva har ingen speciell åsikt om det, de äter det som serveras, säger hon.
Margareta Kurki är kostkonsulent i Huddinge kommun och är en av de som ligger bakom Krav-certifieringen av förskolorna. Hon ser en fördel med en påtvingad märkning och menar att det finns en risk med att låta förskolorna bestämma för mycket själva.
– Fördelen är att du når resultat. I dag ligger vi på 27 procent ekologiska produkter av det totala inköpet. Vi når upp till politikernas mål och det skulle gå väldigt trögt om man skulle låta enheterna få bestämma själva.
– Om man låter enheterna välja mellan ekologiskt och vanliga produkter kommer de med största sannolikhet att välja det billigaste, säger hon.
Lars Hällbom jobbar med regler och konsumentinformation hos KRAV. Han anser att ointresset kommer från politikerna.
– Det är alltid ett politiskt beslut som ligger i botten. Det är beroende dels av engagemanget från de politiker som finns i kommunen och även initiativet från tjänstemän. Man kan se att i många kommuner där man har fattat kraftiga politiska beslut och lyckats gå över till att upphandla stora mängder ekologiska produkter finns det eldsjälar som jobbar för det stenhårt och visar att det går, säger han.
Stockholms fria har försökt nå skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) för en kommentar men har inte nått fram. Anneli Celinder som är biträdande kostchef för Moderaterna i Stockholm. Hon låter hälsa att det är upp till varje stadsdel om de vill kravmärka maten på sina förskolor och skolor, men det finns inget politiskt beslut i Stockholm som tvingar fram en kravmärkning.
Per Olsson är gruppledare för Miljöpartiet i utbildningsnämnden. Han berättar att de driver en offensiv politik för att få högre kvalitet på maten.
–Vi är inte nöjda med stadens arbete utan vi vill ha många fler krav förskolor. Vi har satt upp ett mål på minst 40% KRAV-märkt mat under mandatperioden i stadens verksamheter. Vi vill också ha lokal tillagning på förskolorna, säger han.
Kravs regler 2011
För restauranger införs ett nytt mer enhetligt system där andelen godkända råvaror utgör grunden för certifiering. Certifieringen kan göras på tre olika nivåer: minst 25 % godkända råvaror, minst 50 % godkända råvaror eller minst 90 % godkända råvaror. I certifikatet finns sedan en, två eller tre KRAV-loggor beroende på vilken nivå man uppnår.
Källa: krav.se