Stockholms Fria

”Vi vill ge en positiv överraskning”

Ökad bredd och tydligare profil. Det är de något motsägelsefulla ledorden för Lena Åberg Frisk, vd för Stockholm jazz fest sedan förra året. När festivalen drar i gång på fredag samsas värlsdmusik och soul med mindre kända jazzakter. Men också några säkra kort.

Nästa helg går Stockholm jazz fest av stapeln, för 31:a året. Ett väletablerat evenemang som inte alltid varit säker på sin identitet och som dessutom haft bekymmer av det ekonomiska slaget. Med ny ägare sedan 2009 och ny ledning sedan i fjol överger festivalen i år Skeppsholmen till förmån för Skansen och Solliden.

– Skeppsholmen har många fördelar, men också nackdelar, säger Lena Åberg Frisk, vd för Stockholm jazz fest. Det finns inget på plats vilket innebär att vi måste bygga upp allt från grunden, och det tar mycket fokus från innehållet. Skeppsholmen är ju en kulturoas med Moderna museet, men efter förra året kände vi att det inte tillförde vår festival någonting. Det finns en stark jazztradition på Skansen, mycket svensk jazz har haft sin hemvist där. Och vi ville få en stark samarbetspartner för att kunna ge upplevelser och kvalitet till flera generationer.

Tillsammans med promotor Magnus Palmqvist och marknadsansvariga Cedwin Sandanam vill Lena Åberg Frisk ge festivalen en tydligare profil. Som vd för jazzinstitutionen Fasching har hon samarbetat med festivalen tidigare och visionen är att festivalen både ska renodlas och breddas.

– Det är inte alltid folk förstår vad jag menar när jag säger att vi renodlar och breddar på samma gång. En del av de artister som presenterats tidigare tycker jag det finns andra festivaler och arrangörer som presenterar på ett bättre sätt, och i bättre sammanhang. Bredden får vi genom att ta in musik som vänder sig till ännu fler generationer och fler kategorier av lyssnare, och där tänjer vi ut det till soul och världsmusik, som ofta har improvisatoriska drag som ligger nära jazzen.

Kan du ge några exempel?

– När det gäller renodlingen så visar det sig i artister som inte kom med, men breddningen kan jag ge exempel på. Vi har familjekonserter där det är lika hög kvalitet som på en vuxenkonsert, men med ett annat tilltal, och framför allt involveras barnen på ett sätt som man inte gör med en vuxenpublik. Vi presenterar också många artister som inte är så supervälkända och som man inte har sett live i Sverige, den andelen har ökat. Det är bland det häftigaste som finns att uppleva som arrangör, att publiken upptäcker nya artister.

Stockholm jazz festival, som nu alltså kallar sig Stockholm jazz fest, har annars fått kritik genom åren, dels för att inte vara så jazzig som namnet vill göra gällande, dels för att satsa på säkra och föga nyskapande akter. I år är Chic, Bobby Womack och Angie Stone de stora namnen, men Lena Åberg Frisk tycker inte att Stockholm jazz fest bara spelar ut säkra kort.

– Då bortser man från att vi har ökat andelen artister som inte alls är stora. Vi använder de säkra korten för att locka hit människor som vi vill ge en positiv överraskning. Man går till festivalen för att se en välkänd artist och så blir man överraskad av något man inte kände till, eller provocerad. Man blir i alla fall berörd. Jag tycker att vi har en renodlad jazzfestival i dag. Man skulle kunna vara ännu smalare, men då måste man göra det på ett annat sätt. Är det sommar och utomhus så ska det vara den här bredden tycker jag.

Stockholm jazz fest 2011 pågår 17–19 juni på Skansen. Två scener med uppträdanden från eftermiddag till midnatt. Ett festivalpass kostar 840 kronor och en dagsbiljett 595 kr.

Fakta: 

FEstivalens dragplåster:

Chic

Besökte jazzfestivalen 2003. Stilbildande stilig disco med rakbladsvassa riff av Nile Rodgers som ständigt får nytt liv genom andra artisters samplingar. Förutom Rodgers har bandet en helt ny sättning sedan storhetstiden. Monsterhits: Le freak, Good times.

Bobby Womack

Legendarisk soulman som samarbetat med andra legendarer som Sam Cooke, Wilson Pickett, James Brown och Sly Stone. Hade sina största hits under 70-talet, bland andra Across 110th street och How could you break my heart. Har på senare år samarbetat med Damon Albarn och Gorillaz och fått något av en nystart.

Angie Stone

R&B-veteran som har gästat Stockholm jazz festival vid flera tillfällen. Senaste albumet kom 2009.

Några festivalguldkorn enligt Lena Åberg Frisk:

Lisa Bodelius Quartet, ”en ung trombonist, superhäftig och bra”.

Andreya Triana, ”en intressant och vacker jazzsoulig röst och som är på väg att slå igenom”.

Indigo Trio feat. Nicole Mitchell, ”en ung kvinna från USA som spelar världsmusikinfluerad jazz. Mycket skicklig tvärflöjtist”.

Donny McCaslin Quartet, ”saxofonist från New York som har inte varit i Sverige tidigare”.

Cassandra Wilson, ”har inte så många i Sverige haft chansen att se, det är en fantastisk artist”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria