Göteborgsaktivister kämpar för de boende på Dale Farm | Stockholms Fria
Göteborgs Fria

Göteborgsaktivister kämpar för de boende på Dale Farm

Gruppen Dale Farms vänner har bildats i Göteborg på kort varsel och flera av dem tänker snart åka till England för att delta i protestaktioner mot vräkningarna av romer och resande.

För några veckor sedan bildades gruppen Dale Farms vänner i Göteborg och i tisdags anordnade de en informationskväll i Hammarkullens Folkets hus. Många av deltagarna är fast beslutade om att själva åka till Dale Farm för att delta i protesterna.

– Mitt engagemang har växt väldigt bara under den senaste veckan. Jag kastades in i det snabbt, men nu känns det självklart att åka, säger Hanna Widgren från gruppen.

– Om jag kan hjälpa till och samtidigt lära mig mer om hur andra människor lever så vill jag göra det, säger Sanna Hellgren.

Basildons kommun, där Dale Farm ligger, leds i dag av en konservativ majoritet som har satsat åtta miljoner pund på att fördriva de boende på Dale Farm. Till sin hjälp har man anlitat ett företag som heter Constant & Co, som på sin beskriver sig som experter på att ”ta tillbaka landbesittningar från ovälkomna inkräktare”.

Dale Farm har fungerat som en fristad för de resande eftersom det är mycket svårt för dem att få bygglov någonstans i Storbritannien. Dessutom nekas de ofta inträde till campingplatser vilket gör att väldigt många kommer få stora problem med att hitta någonstans att bo om de måste lämna Dale Farm.

Den 27–29 augusti kommer ett stort läger att hållas på Dale Farm då det bland annat kommer att arrangeras workshops i praktiskt motstånd och medieträning. Den 10 september kommer dessutom en stor demonstration att hållas.

– Exakt vad vi kommer att göra på plats vet vi inte riktigt än. Men jag kommer nog mest att ägna mig åt dokumentation – ta bilder och filmer som vi sedan kan sprida, säger Hanna Widgren.

Hon berättar också att de har varit i kontakt med de boende på Dale Farm som blev väldigt glada när de fick höra att det fanns engagerade personer i Sverige som vill hjälpa till. 

Fakta: 

 

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria