Het genusdebatt i fullmäktige | Stockholms Fria
Skånes Fria

Het genusdebatt i fullmäktige

Efter två timmars diskussioner om genus och könsmaktordning klubbades utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering slutligen igenom i kommunfullmäktige i Malmö förra veckan.

– Ofta är det vänsterkvinnor som uttrycker att de känner sig förtryckta, inte kvinnor på den borgerliga sidan, ni måste tro att män har en dold agenda, sa Martina Jarnbring Palm (M), på kommunfullmäktigemötet, och ställde frågan om könsmaktskampen var vänsterns nya överideologi.

Hon fick stöd av partikollegorna Peter Österlin och Emil Eriksson som menade att genuspedagogiken i skolorna var ovetenskaplig och att vänsterns syn på jämställdhet i den framtagna utvecklingsplanen andades marxistisk feminism.

– Man kastar ärtpåsar på varandra och rullar bollar, och kallar det genuspedagogik, sa Peter Österlin.

Folkpartiets Allan Widman såg positivt på flera delar i jämställdhetsplanen men menade att retoriken i planen inte överensstämmer med folkpartiets ideologi.

– Samhället ska självklart möta människor som individer, inte utifrån religion eller kön. Men ord som könsmaktsordning undergräver rapporten, sa han.

Även SD och SPI, vars representanter poängterade att Sverige redan är ett jämställt land, motsatte sig majoritetens förslag om att godkänna jämställdhetsplanen.

Anders Törnblad (MP), förklarade att lärare som han själv, arbetar med genuspedagogik för att inte fostra barnen utifrån stereotypa könsroller och att genusarbetet bygger på vetenskap.

– Efter 90 år av kvinnlig rösträtt hade man hoppats att vi inte behövde föra denna debatten. 2007 skrev kommunfullmäktige under Europeiska deklarationen för jämställdhet. Genom planen går vi äntligen fån ord till handling, sa han.

Fakta: 

Jämställdhetsplanen röstades igenom med 31 röster från S, MP och V mot oppositionens 25 röster.

Läs även:
• Plan ska göra idrotten jämställd
• Världsmästare kämpar för kvinnoidrotten

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria