Faktum väcker debatt med starka bilder | Stockholms Fria
Göteborgs Fria

Faktum väcker debatt med starka bilder

I senaste numret av tidningen Faktum porträtteras kända politiker som sprutnarkomaner. Fotomontagen är en reaktion mot att kommunpolitikerna i Göteborg har sagt nej till att ge missbrukare möjligheten att få rena sprutor.

I oktober förra året röstade Göteborgs kommunstyrelse nej till ett avtal med Västra Götalandsregionen om att införa ett sprutbytesprogram i Göteborg. Av de politiska partierna var det bara Folkpartiet och Miljöpartiet som var för ett sprutbytesprogram. Sedan dess har det varit en död fråga, trots att Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och andra organisationer ser sprutbytesprogram som nödvändiga för att minska risken för hiv-spridning. 

Nu vill Faktum sparka igång debatten genom att publicera ett reportage om sprutbyten. I reportaget ingår ett fotomontage som visar Sociala resursnämndens ordförande Dario Espiga (S) med en kanyl i armvecket. 

– Ibland måste man kasta in en brandfackla, vi har skrivit spaltkilometer om det här men inget händer, säger Faktums chefredaktör Aaron Israelson.

Dario Espiga tycker att Faktums bilder är osmakliga. 

– Alla som känner mig vet att jag brinner för sociala frågor. Här försöker Faktum demonisera ett par personer när det är demokratiskt fattade beslut, säger han till Västnytt. 

Dario Espiga säger också till Västnytt att det inte finns någon evidens för att sprutbytesprogram skulle vara till någon hjälp mot hiv-spridning. Men Aaron Israelson säger till FRIA att den slutsatsen grundar sig på forskning som har dömts ut av Vetenskapsrådet. Han jämför med Stockholm som också vägrade att införa ett sprutbytesprogram fram till förra året då en hiv-epidemi bröt ut. Hiv-smittan kom från Helsingfors men nådde inte alls samma utsträckning där eftersom de redan hade ett program. 

– Effekterna av ett sprutbytesprogram är att vi också skulle slippa andra infektionssjukdomar, samtidigt som vi raderar möjligheterna för att drabbas av en epidemi. Men politikerna i Göteborg vill i stället vänta och se, säger Aaron Israelson. 

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria