”Det går inte att tidsbegränsa en sjukdom” | Stockholms Fria
Göteborgs Fria

”Det går inte att tidsbegränsa en sjukdom”

Annkie Fridström är en av alla de personer som vårdar en anhörig som nekats sjukersättning. I våras kämpade hon mot utförsäkrningarna och GFT tar reda på vad som hänt sedan dess.

I våras anordnade Påskuppropet manifestationer mot utförsäkringar runtom i landet, något som GFT rapporterade om. En av de aktiva i Göteborg var Annkie Fridström, själv anhörig till en person som drabbats.

Vad har hänt med Påskuppropet sedan i våras?

– Det lever kvar, men det har övergått i något som kallas för Solrosuppropet. För närvarande har vi inga inplanerade aktiviteter men den 26 oktober hade vi en ljusmanifestation för de som drabbats av sjukförsäkringsreglerna.

Hur engagerad är du i dag?

– Jag har en son som blev utförsäkrad för två år sedan och fick börja gå till socialtjänsten. Att hjälpa honom tar nästan all min tid. Tyvärr har jag inte möjlighet att engagera mig så mycket som jag vill. Men vi som drog igång Påskuppropet fortsätter att ha sporadisk kontakt.

Tror du att de förändringar i sjukförsäkringen som regeringen har lagt i budgeten för nästa år kommer innebära någon skillnad?

– Nej, i stort så tror jag inte det. Jag tror att det skulle behöva rivas upp och göras om från början. Den makt som har givits till försäkringskassan måste tas tillbaka till läkarna.

I budgeten vill regeringen öka möjligheterna till individuella bedömningar för de som når tidsgränsen för sjukförsäkringen. Men de vill ändå att tidsgränsen ska finnas kvar, hur ser du på det?

– Det går inte att tidsbegränsa en sjukdom. Ingen myndighet eller maktstruktur kan komma utifrån och ge sig in i de medicinska bedömningarna. Regeringen säger att de vill få ner bidragsberoendet, men de ser inte att när de tar bort försäkringsdelen gör de många individer bidragsberoende istället. 

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria