Skånes Fria

Narkotikans offer uppmärksammades med ljus

300 personer i Sverige dör varje år av i narkotikarelaterade orsaker. För att uppmärksamma narkotikans offer höll nykterhetsorganisationer en ljusmanifestation på Gustav Adolfs torg i Malmö förra veckan. En marchall tändes för varje offer.

– Det är ingen glamourös död att dö av en överdos. Missbruk ses som något skamfyllt och anhöriga står ofta maktlösa inför drogerna. Vi vill uppmärksamma politiker och allmänhet om vad man kan göra minska narkotikaanvändningen och visa vårt stöd till offren, säger Jenny Anderberg, verksamhetsansvarig på Hassela Helpline i Malmö.

Genom organisationen har hon kontakt med både missbrukare, anhöriga och vänner till missbrukare och de vittnar alla om att det är för svårt att få hjälp när hjälpen behövs.

– Människor som ber om hjälp måste först gå igenom långa utredningar och när de är färdiga är ofta den hjälpsökande inte längre intresserad. Det finns också behov av mer förebyggande arbete, säger Jenny Anderberg.

Hon menar att många vuxna vacklar i sin roll mot knark.

– De tänker att de själva provat, men bara för att de klarade sig kanske deras barn ändå fastnar i missbruk. Det finns också stora ekonomiska intressen av att missbrukare fortsätter sitt missbruk. Tillsammans med krigsmaterial och människohandel är knarkhandel den största handeln i världen, säger Jenny Anderberg.

Manifestationen arrangerades av Hassela Helpline, IOGT-NTO, SIMON, och UNF.

Fakta: 

<h2>Läs även:<br><a href="http://www.malmofria.nu/artikel/90548">Förlorade sin son<br>i överdos</a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Stockholms Fria