Homosexuell man från Kosovo avvisas | Stockholms Fria
Göteborgs Fria

Homosexuell man från Kosovo avvisas

Tre personer från Kosovo, varav en är homosexuell och riskerar förföljelse i hemlandet, avvisades i onsdags från Migrationsverkets förvar i Kållered. Enligt Asylgruppen i Lund som haft kontakt med den homosexuelle mannen har han försökt ta livet av sig tre gånger det senaste året.

Migrationsdomstolen bedömde nyligen situationen för homosexuella i Kosovo som mycket svår. I en dom skriver de att antidiskrimineringslagstiftningen inte är funktionell och att homosexualitet klassas som ett sjukdomstillstånd. Men trots detta har Migrationsverket i det här fallet gjort bedömningen att den öppet homosexuelle mannen ska avvisas.

Ett 20-tal aktivister fanns på plats utanför förvaret vid halv nio på onsdagmorgonen för att stoppa avvisningen genom en blockad. Cindy Erdedi var en av de som var med vid blockaden.

– Eftersom en av männen var självmordsbenägen försökte vi få dit en ambulans, men personalen på SOS hävdade att det var polisens sak att bedöma om han skulle få medicinsk kontroll. Så vitt vi vet är det ingen läkare som har kollat hans tillstånd.

Trots motståndet kunde polisen föra iväg personerna vid tjugo över tio. Nio aktivister anhölls i samband med blockaden, mistänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten.

– Jag hoppas att alla som var med på blockaden är oskadda. Det känns jävligt obehagligt att inte veta vad som kommer att hända för den här mannen, säger Cindy Erdedi.

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria