Stockholms Fria

Kluvet kring nolltoleransen

Debatten på den tredje upplagan av gatukonstkonventet Art of the streets handlade huvudsakligen om nolltoleransens vara eller icke-vara. Medan den rödgröna oppostionen var tydlig i sin kritik av dagens policy kunde en spricka antydas inom alliansen, där Centerpartiet vill avskaffa klotterpolicyn helt och hållet.

Riksteatern hade bjudit in representanter från alla Stockholms stads partier till Kägelbanan för en debatt med rubriken Hur ser framtiden ut för Stockholms graffitikonstnärer?. Riksteaterns vd Birgitta Englin inledde med att citera ur de nationella kulturpolitiska målen. Av citatet framgår det tydligt att alla ska kunna delta i kulturella yttringar.

– Jag tror att samhället behöver den kraft som finns i graffitikulturen, sa Birgitta Englin.

Moderatorn Ülkü Holago inledde debatten med att avslöja att Art of the streets under sina turnéer i Sverige ofta har haft stor polisbevakning och tidigare har förhindrats att annonsera i Stockholm. Och på Mötesplats Stockholm hindrades Graffitifrämjandet från att ha en workshop på Medborgarplatsen, det ansågs helt enkelt vara för likt ”graffiti i utemiljö”. Ülkü Holago fortsatte med att läsa upp ett blogginlägg av Folkpartiets kultur- och fastighetsborgarråd Madeleine Sjöstedt. I inlägget står det: ”Det är naturligtvis helt lagligt och tillåtet med väggar eller plank där man målar graffiti [...]. Vad frågan handlar om är huruvida det bör finnas väggar som subventioneras av det offentliga, vilket är något helt annat.”

Moderaternas Markus Nordström förklarade att Stockholm har nolltolerans för att minska det olagliga klottret och graffiti. Han fortsatte med att säga att lagliga väggar leder till ökad skadegörelse och mer klotter, och att hans parti står bakom policyn för att den fungerar.

Fredrik Lindstål från Centerpartiet menade att man har valt att kriminalisera graffitikulturen. Att graffiti också leder till droger och skadegörelse. Historiskt har man varit på väg mot en mer positiv attityd gentemot graffiti, men nu är man tillbaka i den kriminaliserande. Fredrik Lindstål vill att man slopar den nuvarande klotterpolicyn.

Miljöpartiets Mats Berglund tyckte sig se en svängning i frågan i och med Madeleine Sjöstedts blogginlägg. Mats Berglund har själv skrivit en motion om en mer positiv inställning till gatukonst.

Representanten från Vänsterpartiet, Mårten Andersson, tog upp det faktum att hans parti, som det enda i Stockholm, har en post i sin budget för stöd till gatukonst. Han ansåg också att klotterpolicyn måste bort och att man måste kulturminnesmärka viss graffiti.

Socialdemokratens representant Tomas Rudin tog upp en rad exempel på hur kulturlivet i andra länder främjas av att ha en liberal inställning till gatukonst. Men han ansåg att det största problemet med nolltoleranspolicyn är att den kriminaliserar ungdomar.

Jimmy Baker, moderat politiker i Botkyrka, fanns på plats för att förklara varför hans parti har tillåtit en legal graffitivägg i hans kommun. Han förklarade att det är viktigt att låta alla konstformer finnas.

– Särskilt som politiker ska man vara försiktig med att värdera konst, annat än när man ger uttryck för sin egen, personliga, åsikt – för den har vi alla rätten att ha.

Jimmy Baker menade också att en laglig vägg snarare minskar klotter.

Fyra förslag på lagliga väggar presenterades under debatten. De allra flesta visade intresse för förslagen, Folkpartiets Rasmus Jonlund sa att det är bra för debatten att det finns konkreta förslag.

Till sist öppnades det för publikfrågor. En fråga var om de styrande inom alliansen vill att Stockholm ska bli som Minsk. Vitrysslands huvudstad är tillsammans med Stockholm de enda europeiska huvudstäderna som inte har öppna, lagliga väggar.

Fakta: 

Stockholms nolltollreans mot gatukonst

- I Stockholms stad råder i nuläget nolltolerans mot all form av illegal graffiti. Om man blir påkommen målandes på allmän plats riskerar man fängelse eller böter.

- Statistik från Bråttsförebyggande rådet, BRÅ, visar att i städer med legala väggar anmäls det färre brott än i städer utan legala väggar.

- Frågan kring nolltoleransen ska tas upp i nästa kommunfullmäktige den 3:e september.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sex på schemat för vuxna

För många blir ungdomen den enda tid i livet när sex och samlevnad diskuteras i grupp. Det är något RFSU och Folkuniversitetet vill ändra på. Sedan tre terminer finns en studiecirkel om sex för vuxna bland ämnena i studieförbundets kurskatalog. Och intresset för ett rum där man kan prata tryggt om sina funderingar är stort.

Huvudstad – men inte för festivaler

Med sommaren kommer festivalerna. Men Stockholm har, trots sin storlek och potential, bara två stora festivaler under de varmaste veckorna i juli. Dans Dakar inledde festivalsommaren i helgen och vi var där.

© 2024 Stockholms Fria