Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
Fria Tidningen

Miljöpartiet de profillösa

Miljöpartiet presenterade i måndags ett utkast till nytt partiprogram. Och återigen jublar de liberala ledarsidorna. DN:s ledare toppar med ”Farväl till fantasipolitiken”. Med fantasipolitik menar Susanna Birgersson, som skrivit ledaren, bland annat den politik som tar den planetära begränsningen på allvar och ifrågasätter tillväxtekonomin. Fantasipolitik är också enligt DN frihetliga arbetskritiska idéer som medborgarlön och friår.

Sydsvenskans ledarsida väljer istället rubriken ”Ännu nyare arbetarparti” och applåderar partiet för att det nu står för ”Tillväxt men med förnuft”.

Miljöpartiet verkar inte heller ha något emot de liberala kramarna. Partisekreteraren Anders Wallner länkar till exempel till Sydsvenskans ledare på Facebook och skriver att den innehåller ”intressanta kommentarer kring vårt nya partiprogram och partiets utveckling”. Dagen innan, i söndags, skrev han tillsammans med Yvonne Ruwaida som hållit i programarbetet på DN debatt att ”Vi vill vara Jobbpartiet de gröna”. Trots starkt stöd för arbetstidsförkortning i partiets rådslag vill ledningen profilera arbetslinjen som en central lösning på de gröna frågorna.

Men utöver att profilera sig som jobbvänligt parti så verkar partiet mer angeläget om att prata om hur partiet tar fram sitt nya program än vad det innehåller. Precis som inför förra valet, då regeringsmakten blev viktigare för partiet än politiken, är nu formen viktigare än innehållet. På presskonferensen där partiprogrammet presenterades ägnades till exempel lika mycket tid till att presentera arbetsformen som själva innehållet. Likaså var formen för framtagandet av programmet helt centralt i utspelet i DN.

Det är självklart en styrka och något positivt med en öppen process i ett politiskt parti. Men ingen ska tro att den inte är styrd. Medborgarlön som nu helt stryks ur programmet fanns till exempel inte alls med som alternativ i den enkät som partiet gjorde om makten över tiden. Det var inget som medlemmar eller sympatisörer fick ta ställning till.

Och hur beundransvärd processen än är så är det till syvende och sist det politiska innehållet som är avgörande. Och där har verkligen de liberala ledarsidorna anledning att jubla. Kanske inte i första hand för att partiet nu tydligt svänger mot det gråa liberala hållet, utan för att programmet bekräftar den allt större profillöshet som partiet utvecklat de senaste tio åren. Där kärnkraftsmotstånd, EU-motstånd, antimilitarism, medborgarlön, friår, tillväxtkritik, nej till vinster i välfärdssektorn, betygsmotstånd och så vidare helt tagits bort eller kraftigt tonats ner.

Den debattartikel som Wallner och Ruwaida skrev på DN debatt skulle, när det kommer till politiskt innehåll, kunna ha varit skriven av vilket riksdagsparti som helst, med undantag för SD. Tyvärr verkar det inte bli mycket mer substans i partiprogrammet. Många fina ord, men de konkreta skarpa förslag som skapar ett grönt samhälle lyser med sin frånvaro. Och utan samhällsförändrande idéer är det svårt att vara en samhällsförändrande kraft. I de liberala ledarskribenternas famn blir det helt omöjligt.

Världen behöver en grön kraft även i Sverige. Så därför Miljöpartiet: gör om, gör rätt, gör grönt.

Fakta: 

<h2>Lennart skrattade högt när han fick höra att socialdemokratin nu tagit fram en affärsplan. Så talande för det partiet.</h2>

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria