Musikutbyte över gränserna | Stockholms Fria
Fria Tidningen

Musikutbyte över gränserna

Vi må leva i en globaliserad värld men vad vet vi egentligen om andra kulturer? I morgon beger sig en grupp hiphop- och reggaeartister till Sydafrika för ett musikaliskt utbyte under namnet Kwaai.

– Att möta och skapa musik med nya människor, det är det som kommer vara det givande, säger Dirty Jens (Toju Jemide) när Fria träffar honom och Victor Marko, aka Mofeta, på Färgfabriken i Stockholm. Senare på kvällen kommer de tillsammans med övriga artister i Kwaai-projektet att göra sin första gemensamma spelning.

Idén till resan uppstod när Victor Marko fick veta att det gick att söka bidrag från Kulturrådet för att genomföra internationella samarbeten.

– Jag kände att det förmodligen är grymt att resa nånstans och se ett nytt land på det sättet, att man åker dit för att göra musik. Och så var det en vilja att testa svensk hiphop – även på svenska – utanför Sverige, och se responsen.

Varför just Sydafrika?

Victor: – Det kändes som ett spännande land med en häftig kultur. När jag väl hade riktat in mig på Sydafrika så var det väldigt mycket som pekade dit, först var det fotbolls-VM, sen fanns det bara i ens tankar och det dök upp musik därifrån. Att de flesta av oss som åker inte har någon relation till landet ser jag som positivt, vi är ett helt oskrivet blad.

Så vad exakt är det ni ska göra?

Dirty: – Vi ska göra en skiva med folk där nere. Mixa vår kultur med deras kulturer och se vilken musik vi får fram. Vi har ingen aning om vad det kan bli, det finns sjukt många olika stilar.

Hur går det till rent konkret?

Victor: – Vi kommer ha med oss prylar för att kunna ha en hemstudio i det huset där vi kommer hålla till i Kapstaden. Sedan har vi kontakt med ett par skivbolag och ett par artister. Så jag tänker att man börjar nånstans och så kommer det att öppna upp sig fler möjligheter genom dem man träffar. Men vi har ett gäng på sex-sju artister/grupper som vi är peppade på att vibba med i studion.

Den tre veckor långa vistelsen kommer också att dokumenteras på film och bli en tv-serie. Både Dirty och Victor tror att utbytet blir en erfarenhet som ger nya perspektiv på både musiken och tillvaron i allmänhet.

– För mig har det varit lite lätt att bli instängd i den svenska hiphop-scenen, säger Victor Marko. Att man lägger väldigt stor vikt vid den för att man själv håller på. För ett par år sedan var jag på en stor hiphop-festival i Tyskland och jag lyssnar inte på ett skit tysk hiphop. Och det är inte svårare än att när jag var yngre tyckte jag att tyska var väldigt fult. Men de har ju en enorm scen, precis som hela Europa, så då fick jag lite perspektiv. Så det blir det intressanta, att se hur det är där och vad de kommer att tycka om vår scen.

– Exakt. Hela det utbytet, det är därför man vill göra en dokumentär också, fyller Dirty i. Hur kommer det att vara för en grupp musiker att möta ett gäng andra musiker som de aldrig träffat, och skriva musik ihop? Det skulle kunna bli kaos, men jag tror att det kommer bli skitnice.

Hur ska ni hinna allt det här på tre veckor?

Dirty: – När man gör det man älskar är det inte så ansträngande. Jag tror att det kommer falla sig ganska naturligt.

Victor: – Jag har försökt plocka med folk som har den inställningen. Alla är ju olika, vissa vill bara sitta hemma i lugn och ro och fila på sina grejer, och jag kan också vara så, men jag kan också gilla att utmana mig själv och nånstans känna att ja, jag har den här timmen på mig att skriva en vers, och förvåna mig själv när jag lyckas göra det.

Fakta: 

<h2>Kwaai betyder ungefär ”fett” på afrikaans. Det är namnet på ett projekt och ett löst sammansatt kollektiv bestående av Cleo, Syster Sol, Neyney, Adam Tensta, Chords, Mofeta & Jerre och Dirty Jens. I morgon reser de till Sydafrika för ett tre veckor långt musikaliskt utbyte som ska resultera i en skiva, en dokumentärfilm och en turné i Sverige med sydafrikanska musiker.</h2>

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria