Debatt


Ann-Margarethe Livh
Stockholms Fria

Varför höjer allmännyttan hyrorna?

Allmännyttan behöver inte alls höja hyrorna nästa år, menar Ann-Margarethe Livh (V), vice ordförande för Familjebostäder. Hon menar att anledningen till att hyrorna ändå höjs är att Alliansen inte vill ha allmännyttiga hyresrätter.

Som vice ordförande i Familjebostäders styrelse har jag insyn i en av Stockholms allmännyttiga bostadsbolag. Det är ett allmännyttigt bolag, det betyder att mitt uppdrag är från er Stockholmare. Så låt mig vara ärlig, Familjebostäder behöver inte höja hyrorna nästa år. Familjebostäder har en mycket stark ekonomi och oförändrade hyror skulle på intet sätt försämra bolagets möjligheter att förvalta husen, rusta upp och bygga nytt, om de fick marktilldelning. Samma sak gäller de andra två kommunala bostadsbolagen. Trots det kräver bolagen hyreshöjningar på upp till 2,7 procent och för en del av deras hyresgäster ännu högre. Det är oansvarigt.

Anledningen till detta är att Alliansen egentligen inte vill ha allmännyttiga hyresrätter. Visst, de vill ha kvar allmännyttan till namnet, men de har ändrat själva grundtanken bakom allmännyttiga bostäder – att i första hand finnas för att ge människor bostäder. Det är inte i första hand behov som ligger till grund för ännu en höjning, det är begär. Efterfrågan ska styra, och i Stockholm är bostadsbristen omfattande och efterfrågan stor. Då säger marknaden att hyrorna ska upp. Bolagen ska vara vinstdrivande säger de, men då är de ju inte längre allmännyttiga.

Här vill jag vara extra tydlig – staden äger allmännyttiga bolag för att erbjuda något som marknaden inte kan eller vill erbjuda: Ett högkvalitativt boende till en rimlig kostnad.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Allt fler vill bo i en hyresrätt

Den borgerliga alliansen som styr Stockholms stad har sett till att kommunala bostadsbolag har sålt tusentals hyresrätter, vilket lett till att framför allt innerstaden men också förorten segregerats mer och mer. En ny opinionsundersökning visar en obalans mellan de alternativ som erbjuds på bostadsmarknaden och de önskemål som stadens invånare har, skriver Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad.

© 2024 Stockholms Fria