Stockholms Fria

Festivalen för musik som vill förnya

Såväl klubbig elektronika som experimentell konstmusik finns på programmet när Södra teatern firar konstens födelsedag. Den 12 januari blir det allt annat än mainstream på Stora scenen och Kägelbanan. Det är återigen dags för Art's birthday party.

Art's birthday börjar bli en etablerad högtid för Södra teatern och Sveriges Radio P2. För femte året i följd uppmärksammar man konstens födelsedag, som infaller den 17 januari enligt vad Fluxus-konstnären Robert Filliou deklarerade 1963. Festligheterna i Stockholm äger emellertid rum några dagar i förväg och bjuder på en mängd framträdanden av olika slag, från ljudkonst och oväsen via klubbig elektronika till poeten Pär Thörns och komponisten Ida Lundéns hörspel om bokstaven 'r'.

– Jag gillar årets bredd och att vi har mycket utländska artister, säger programansvarige Erik Mikael Karlsson. Han har arbetat med Art's birthday sedan starten 2005 då det första arrangemanget hölls på Konstfack, därefter blev det några år på Moderna museet innan partyt 2009 landade på Södra teatern.

Festivalen har förändrats rejält under åren tycker Erik Mikael Karlsson.

– Jag gillar att jobba med projekt som utvecklar sig. På Moderna hade vi kanske mer fokus på ljudkonst och saker som var lite mer smala, som kunde närma sig bildkonst och poesi, men Södran är det ett ställe som mycket mer inbjuder till ett partaj. Musiken har kommit att bli lite stökigare, det är svårt att programsätta något som är väldigt finstilt.

Stora scenen, med sittande publik, har emellertid bättre förutsättningar för mer meditativa akter, medan Kägelbanan får husera det dansanta. Gemensamt för alla bokningar är dock att det absolut inte får vara slätstruket eller mainstream.

– Generellt försöker vi vara väldigt öppna och plocka in allt som vi känner är av intresse, det kan vara både väldigt experimentellt och sådant som drar mer mot klubbmusik. Men det ska finnas något som är unikt, det får gärna finnas något provokativt och ifrågasättande i artisternas förhållningssätt till musiken. Det ska finnas en vilja hos musikerna att utveckla och förnya.

I kvällens program ryms såväl mer eller mindre etablerade artister, som till exempel JG Thirlwell, Byetone och Laurel Halo, som färskare förmågor, till exempel svenska Systraskap.

Duon utgörs av Amanda Lindgren och Sabina Wärme, som skapar en mångfacetterad ljudbild där trummor och synth har en lika självklar plats som blåsinstrument och rösteffekter.

– Det är inspirerande att ta upp ett nytt instrument, säger Sabina Wärme. För mig kommer ofta nya låtidéer till när jag spelar på ett instrument som jag inte kan utan och innan, för då lyssnar jag på ett annat sätt.

Sedan de började spela tillsammans 2010 har Systraskap släppt en EP och under året kommer debutalbumet, som ska vara som ”ett enda långt brandtal”.

– Något som vi jobbat mycket med i tidigare låtar och som vi valt att fortsätta med på den kommande skivan är blandningen mellan elektroniska och akustiska ljud. Utvecklingen ligger mycket i att vi har fått en tydligare bild av vad Systraskap är för oss; hur vi vill låta och vad vi vill säga. Vi renodlar vår grundkänsla, men utforskar också ramarna för vad vi kan göra på en skiva.

Skivan är en uppmaning till eftertanke och revolution, menar de.

– Vi behöver ett solidariskt samhälle. Vi blir politiskt lamslagna av att tvingas armbåga oss fram genom samhället i stress över att behöva välja vilken privat pensionsfond just jag ska placera mina pengar i, eller vilket privatiserat apotek som faktiskt har just den där medicinen som jag behöver. Det är slöseri med mänskligt engagemang.

Ni tycks ha en fäbless för 70-talsestetik, med storblommiga klänningar och skivkonvolut i textil; vad är det ni gillar med det?

– Vi tycker att proggrörelsen är häftig, viljan att förändra och tron på att det går. En stor politisk medvetenhet hos folket, och en känsla av att det är något som angår oss alla. Våra texter handlar om allt från klyftorna i samhället, främlingsfientlighet eller kärnkraft, till att det helt enkelt är dags för revolution! Vår musikstil är på många sätt olik proggen, men det känns roligt att tygerna får knyta an till 70-talet.

Art's birthday party på Södra teatern äger rum den 12 januari kl 19–01. Alla artister och tider hittar du här.

Fakta: 

Art's birthday är ett internationellt radiosamarbete där radiobolag runt om i världen direktsänder elektronisk musik och ljudkonst under en gemensam kväll den 17 januari.

Art's birthday party den 12 januari arrangeras av P2 Sveriges Radio och Södra teatern i samarbete med Elektronmusikstudion EMS. ”Experimentell ljudkonst, performance, noise, electronica, techno, videokonst, konst-ig pop, art-ig rock och dj:s”. Fri entré.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria