Stockholms Fria

Silvana Imam vänder blad

Från spontan rapp på nattklubben Högkvarteret för tre år sedan till att bli nominerad som årets nykomling av hiphop-magasinet Kingsize. Anna Gavanas har träffat Silvana Imam för att prata om drivkraft – och vilka hon inte vill ska tillhöra hennes publik: Tack men nej tack till homofober och rassar, säger hon.

Silvana Imam öppnar dörren till sin crib i Hammarby Sjöstad. Skyltdocks-huvuden med ansiktssmycken, cykeln lutad mot väggen. Ett gigantiskt halsband från Kingsize-galan kvällen före ligger på matbordet. Hon var nominerad där som årets nykomling inom hiphop. Från datorhögtalaren hörs en remix av Ebba Gröns Flyktsoda, som Silvana har blivit ombedd att rappa på.

Yeah, möt mig i Sjöstan/ snart finns inga löv kvar/ Stockholm har vänt blad.

Silvanas rapp är ett uttryckssätt som kom naturligt: hon klev direkt upp på scen på sin kompis klubb Högkvarteret för drygt tre år sedan:

– Det började med att jag ville skriva en låt till en tjej. Jag gick upp på scen, dj:n satte på beatet och jag spottade. Hon var där, jag ville att hon skulle höra mig. Efter det fattade jag att jag behövde rappa.

Yeah/ och snön är ett faktum/ andas ur ett flickrum där drömmar blir till snöflingor

Det var drivkraften, att få ut det hon kände och berätta en historia. Men det blev mycket mer än så. Påhejad av en växande publik fortsatte Silvana med att uppträda, göra låtar, bränna cd:s och ge ut mixtapes.

– Det var väldigt DIY, skrattar Silvana.

På hennes tv-bord ligger en bok av Kristofer Andersson som heter just DIY och innehåller ett uppslag om henne.

Vägen in i hiphopen började i queerkulturen, där Silvana hade sina kompisar. Men hon understryker bestämt att hon är rappare, punkt. Med andra ord vill hon inte bli kategoriserad med något epitet, som ett undantag från andra utövare av yrket. Samtidigt omdefinierar Silvana hiphopen genom att utgå från den hon är. Det är ju mycket som inte är självklart när normen för rappare på den svenska hiphop-scenen är att vara en heterosexuell man:

– Jag har tänkt mycket på: Vem är det jag vill attrahera med min musik? Jag vill inte attrahera homofober, punkt. Om halva Sverige är homofober får de jättegärna inte lyssna på mig. Tack men nej tack, och alla SD:are också. Alla rassar, de behöver inte lyssna på mig.

Men på hiphop-galan arrangerad av magasinet Kingsize i februari blev Silvana mottagen med respekt. Kunglig storlek. Hon var en av fyra nominerade tjejer – de övriga 60 var killar:

– De peppar ju mig, men det är fortfarande mansdominerat. Jag skulle ha blivit nominerad till årets video tyckte jag, också. Och årets bäst klädda: Varför var jag inte det? Det kan du skriva faktiskt, skrattar Silvana.

Finns inga problem så glöm alla lösningar/ Släta ut alla ringar runt dina ögon, slå ut dina vingar/

Svartklädd i tights, vältränad med det blonda håret uppsatt i hästsvans.

Off-stage smälter Silvana in i Hammarby Sjöstad. Men i hiphop-världen sticker Silvana ut både med sin musik och sina visuella uttryck. Suggestiva förklädnader och ögonfärger som skiftar i videon Svarta Madam. Titeln syftar till en lek på mellanstadiet. Hon och hennes kompisar gick in i ett rum med spegel och släckte ljuset och bad Svarta Madam att komma fram. När deras ögon vant sig vid det snåla ljuset från dörrspringan och de skymtade varandras ansikten i glaset skrek de och tände lampan och sprang: ”Men vart ska man springa om man inte kan tända lampan, om du aldrig ropade på svarta Madam men ändå måste möta din egen spegelbild. Ditt eget ansikte. När det som skrämmer dig är du själv.”

Hennes säregna smycken och slöjor i videon är noggrant genomtänkta:

– Jag har ett smycke som heter ståltrådsburka. Jag använder smycken som en symbol för olika traditioner i Syrien, just för att det finns en del som täcker sig i Syrien. Och jag hyllar den kulturen, det vill säga den arabiska. Mina rötter.

Född i Litauen med rötter i Syrien. Det finns alltid en tanke bakom allting och kärnan är Silvana själv:

– Det är därför jag inte kommer fadea ut. Jag bygger min egen grund utifrån vem jag är. Jag är bossen, jag bestämmer allting. Jag har ett väldigt kontrollbehov, skrattar Silvana först… Sedan blir hon tyst.

Just nu ömsar Silvana skinn som artist och hon markerar sin omvandling genom att byta artistnamn från Silvana Solo till sitt egna efternamn, Silvana Imam. Ärligare och närmre till det som är hon, det som avspeglas i musiken:

– Förut lade jag ner energi på att tänka på vad folk tyckte och tänkte om mig, men nu har jag släppt det. Jag skrev texter med fler lager förut. Nu är det mer från min själ till er.

Avskalad och stilren etta med kokvrå. Väljer orden noga. Klockan är fyra på eftermiddagen, Silvana äter middag till frukost. Funderar högt, pausar bandet. Tycker egentligen att hon bättre kan säga vad hon vill ha sagt i en rapp än i en vanlig konversation: ”I micken är det liv in och liv ut.”

Varken homofober eller rassar kan i alla fall rubba ett faktum: Silvana är på väg framåt. Och hon har ett kreativt team av vänner runt sig:

– Just nu jobbar jag på min första skiva och en EP. EP:n är hårdare, råare med ett mer bombastiskt sound. På min skiva är ljudbilden lugnare, jag kallar det för skymningsmusik. Skivan kan du spela på en efterfest, där folk ofta har sina avtändningar på typ cola. Bägge släppen speglar sidor av mig. Ett återkommande tema är kärlek. Jag jobbar bäst med ett krossat hjärta-state of mind... och längtan, jag drömmer mycket.

Stockholmsnatt, vi hoppar kapitel till vår favoritdel/ Under en himmel, in i en dimma …yeah… och vi var borta med vinden.

Silvana letar inte efter föregångare att efterlikna. Precis innan hon stänger dörren till sin crib tänker hon högt: ”Jag undrar vem som kommer att vilja låta som jag?”.

Låtcitat (kursiverade): Ur Stjärnfallet av Silvana Imam.

Fakta: 

Debutskiva 2013

Namn: Silvana Imam.

Ålder: 26.

Bor: Hammarby Sjöstad.

Yrke: Rappare.

Intressen: Silver, basket och litauisk stumbras.

Aktuell: Debutskiva och EP 2013 och nominerad till årets nykomling av hiphop-magasinet Kingsize, som en av fyra tjejer bland totalt 64 nominerade.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Från söt flicka till bortglömd tant?

Intervju

Marie Selander tar strid mot kvinnliga musikers systematiska utradering från musikhistorien. Trots att hon har varit verksam sedan 1960-talet och gett ut mer än 30 skivor, upplever hon inte den växande respekt som skulle ha tillfallit en manlig kollega med samma bakgrund. ”Kvinnor ingår inte i historieskrivarnas tankar om att vara musiker”, säger hon.

Få ord, stora beats – mannen som låter musiken tala

Intervju

Ryktet om vinylskivans död har visat sig vara något överdriven. Skivaffärerna Multikulti och Mellotronen tvingades visserligen bomma igen. Men dj-legendaren Mika Snickars har precis flyttat sin verksamhet från Hornstull till större lokaler vid Mosebacke.

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

© 2023 Stockholms Fria