Stockholms Fria

Hallå där, Christine Bylund...

...som regisserar The madness of Josephine Krieg, en enmansshow om psykisk ohälsa som spelas på Dramalabbet i kväll lördag.

Är Josephine Krieg en verklig person?

– Ja, hon är skådespelare och kabaréartist som främst varit verksam i London. Men hon har även jobbat i Sverige, bland annat med Suzanne Osten. Hon utgår från sina egna erfarenheter och spelar sig själv om sig själv. I pjäsen inriktar vi oss på att problematisera hur man ser på psykisk ohälsa, vad som är individens besvär och vad som är besvär som skapas av samhällets hantering av problemen.

Är pjäsen på engelska?

– Ja, hon har skrivit den själv och den hade premiär i London.

Varför valde ni att spela just den här pjäsen?

– Vi jobbar väldigt mycket med olika frågor kring normer och normavvikelser. I höstas satte vi upp en kabaré om funktionsnedsättningar och sexualitet, och då föddes idén att göra en pjäs om psykisk ohälsa. Vi vill ingjuta lite mod i människor som betraktas som psykiskt sjuka, och ge en röst åt en typ av galenskap som finns inom alla.

Det står i ert pressmeddelande att Josephine Krieg blir knäpp för att slippa bli galen, vad menar ni med det?

– Jag tänker att hon har haft olika strategier, och det är de strategierna vi visar. Man kanske skapar en låtsaskompis som barn, och använder sig av andra strategier när man blir äldre. Dessa kanske inte ses som normala av samhället, men de kan hålla en uppe. Vi har alla överlevnadsstrategier i olika perioder av livet.

Hur skildras förhållandet till samhällets normer?

– Jag tänker att det är ungefär som man hanterar funktionsavvikelser generellt, det är individen som är sjuk och måste passa in. Man har ganska låg tröskel vad gäller acceptans.

Finns det någon skillnad på hur psykisk sjukdom bemöts beroende på kön?

– Jag tänker att det finns en myt om den neurotiska kvinnan, kvinnor anses ha en större fallenhet för att drabbas av psykisk sjukdom. Det finns också en myt om det galna manliga geniet, medan galna kvinnor blir avskrivna som enbart galna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria