Fria Tidningen

Lång väg kvar till jämställda löner

Kvinnor tjänar i genomsnitt 4400 kronor mindre i månaden än vad män gör. Det visar en ny rapport från Kommunal, som lyfter fram att Sverige fortfarande har långt kvar till jämställda löner.

Det har inte hänt mycket när det gäller lönenivåerna mellan män och kvinnor under de senaste 20 åren. I dag tjänar kvinnor i genomsnitt 86 procent av vad män gör, vilket är på samma nivå som år 1993. Enligt Kommunals ordförande Annelie Nordström beror det främst på attityder.

– Det är upprörande. Det är aldrig någon som säger emot att det borde vara jämställda löner för det anses politiskt inkorrekt, men det finns ett motstånd bakom fasaden. Det är ingen tillfällighet utan saknas vilja, säger hon.

Kommunals rapport ”Byt lön: Dags för jämställda löner”” visar att kvinnodominerade yrken systematiskt har lägre löner än de mansdominerade, trots att de ofta har liknande svårighetsgrad och utbildningskrav. Ju större andel kvinnor inom yrket, desto lägre blir ersättningen. Löneskillnaderna ökar dessutom markand i 30-årsåldern, då många kvinnor försvinner från arbetsmarknaden. I genomsnitt tar kvinnor ut hela 76,3 procent av all föräldrapenning.

– Jag hör många par som säger ”för vår familj passar det bäst att hon jobbar deltid”, men det resulterar ofta i att männen jobbar övertid istället och får mer i pension, säger Annelie Nordström.

I rapporten föreslår Kommunal en rad åtgärder för att komma åt löneskillnaderna. Bland annat att kvinnodominerade avtalsområden ska få högre löneökningar än genomsnittet på arbetsmarknaden. Dessutom vill man att Regeringen ska verka för ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen.

Men säkraste sättet att få höjd lön som kvinna i dag, är trots allt att byta jobb.

– Om man inte vill byta kön så är den enklaste vägen att byta jobb. Det är vid löneförhandlingar för ett nytt jobb som man har störs chans att höja sin lön, avslutar Annelie Nordström.

Fakta: 

Kvinnor tjänar 86 procent av vad män gör, vilket är på samma nivå som för drygt 20 år sedan. Det innebär 4 400 kronor mindre i månaden, eller 52 800 kronor per år.

Ur rapporten: ”Byt lön: Dags för jämställda löner””

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria