• Bild på graffitivägg
    – Vi har fått in en hel del förslag på ytor i nästan alla stadsdelar, säger Mikaela Sundin, som startat en facebookgrupp för att samla in förslag på var de lagliga väggarna kan placeras.
Stockholms Fria

Vill ha öppna graffitiväggar i Skarpnäck

Skarpnäck har plats för öppna graffitiväggar – det menar Mikaela Sundin som är initiativtagare till facebookgruppen Skarpnäcks väggar. Nu samlar hon in förslag till politikerna om var väggarna kan placeras.

– Jag vill visa politikerna att vi är många som velat detta länge. Nu måste det hända något, säger Mikaela Sundin.

Nyligen lämnade hon in ett medborgarförslag till politikerna där hon föreslår att det ska finnas åtminstone en laglig graffittivägg i Skarpnäcks stadsdel. Förvaltningen tyckte att förslaget lät bra men menade i sitt utlåtande till nämnden att det inte finns några lämpliga ytor. Något som fick Mikaela att dra igång facebookgruppen Skarpnäcks väggar, där alla som vill får komma med förslag på var väggarna kan placeras. Och responsen har varit stor – hittills har nära 300 personer gillat sidan.

– Vi har bara fått positiv respons, antalet följare har vuxit otroligt mycket på bara några dagar. Vi har fått in en hel del förslag på ytor i nästan alla stadsdelar, säger Mikaela Sundin.

Tanken är att sammanställa alla förslag och överlämna dem till politikerna i nämnden. Mikaela hoppas kunna visa att det finns ett stort engagemang i frågan för att sätta press på politikerna.

– Politiker har länge förbjudit gatukonst till förmån för reklam. Medborgare har idag mindre rätt att påverka sitt närområde än multinationella företag på andra sidan jorden. Vi vill med Skarpnäcks väggar ta ett litet steg i rätt riktning mot att nå en jämvikt i vilka som får påverka de offentliga rummen vi lever och rör oss i.

Var i Skarpnäck skulle du helst vilja se lagliga väggar?

– Minst en muralmålning i varje centrum, och gärna en öppen vägg på en bra och tillgänglig yta i varje stadsdel. Mina favoritförslag hittills är på Nytorps gärde, vid Flatenbadet och en muralmålning över hela skorstenen vid Hammarbybacken, med en öppen vägg vid skorstensfoten där det redan idag är en massa graffiti.

Men bland politikerna i stadsdelsnämnden går åsikterna om öppna väggar isär. Jesper Svensson (FP) säger att det kan vara svårt med plats, då stadsdelen inte äger några lämpliga ytor. ­– Såvitt jag vet äger stadsdelsförvaltningen inga ytor alls, inte ens sitt eget hus. Jag är tveksam till om staden ska prioritera detta i konkurrens med andra viktiga satsningar.

Personen bakom medborgarförslaget har startat en facebookgrupp och hittills har nära 300 personer gillat sidan. Hur ser du på att intresset för lagliga väggar verkar vara stort?

– Jag tolkar det som att många är trötta på den olagliga graffiti som förekommer på olika ställen, och vill att staden ska ordna möjligheter att utöva graffitikonst utan att vår gemensamma stadsmiljö påverkas negativt.

Ewa E Larsson (MP), ordförande i stadsdelsnämnden, är mer positiv till förlaget.

– Härligt med alla kreativa förslag. Skicka gärna in dem till stadsdelen. Om det är platser vi själva ansvara för så tar vi upp förslagen för vidare hantering. Själv ser jag gärna att pelarna och den grå betongen som bär upp tunnelbanan över infarten till Karlskronavägen skulle muralmålas, kanske barnen i Björkhagens skola har förslag på motiv.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria