• Carolina Falkholt spraymålar i Kulturhuset inför publik. 
Stockholms Fria

Här växer drömmen om en färgrikare stad fram

Inför ögonen på nyfikna förbipasserande växer Carolina Falkholts graffitimålning fram, som en dröm. Helst skulle hon vilja måla varje brandvägg i Stockholm med starka färger.

– Jag tänkte att det ska bli som en berättelse, eftersom det är en långsmal väg, som en tidslinje.

I övrigt förbereder sig inte Carolina Falkholt speciellt inför arbetet med den stora väggmålningen, som finns att beskåda i Kulturhuset fram till den 22 september.

Både jag och ett par åskådare som passerar undrar: Har hon gjort några skisser innan hon tar fram sprayburkarna, hissar upp sig på skyliften och börjar färglägga masonitskivorna? Har hon bestämt motiven i förväg? Det är ju så stora ytor, en inte obetydlig del av det fjärde våningsplanet står till hennes förfogande.

Men, förklarar Carolina Falkholt när hon tar en paus i arbetet, litar hon på sitt hantverk och låter sig istället drivas av nyfikenhet. Att bestämma vad hon ska måla i förväg skulle vara lika ospännande och räddhågset som att varje morgon veta vad som ska hända under dagen, menar hon.

– Det som jag tänker på och bearbetar medan jag jobbar avgör hur målningen blir. Det blir mer intressant då. Att rita och måla med sprayburkar är som olika språk. Jag översätter inte heller det som jag tecknar. Det är ganska komplicerat att förklara det måleriska berättandet – det är därför jag målar, säger Carolina och beskriver tillblivelsen som en dröm som växer fram efterhand.

Carolina Falkholt, som växte upp i Dalsland, var en del av Stockholms graffitiscen redan under 1990-talet. Den var väldigt mansdominerad, och hon stötte på ytterst få andra kvinnliga graffitikonstnärer.

Hon flyttade senare till New York, som var mer välkomnande. Numera bor hon i Göteborg, där hon 2011 hade en utställning på stadens konstmuseum. Bland mycket annat har hon även varit projektledare för Graffiti Mariestad, där hundratalet personer målade stadens 35 meter höga silotorn. Tornet revs planenligt därefter, men projektet hade dessförinnan mötts av kritik.

Vad Stockholms politiker och polisväsendet anser om graffiti är välbekant vid det här laget. Polisen hävdar att det är en inkörsport till drog-användning och kriminalitet.

Carolina Falkholt säger:

– För mig har det varit en inkörsport till annan konst. Stockholm är konservativt, det är ohållbart i ett öppet och demokratiskt samhälle. Det behövs mera tolerans som öppnar upp sinnena. Även om det inte är en lag utan en policy, är det lite som i Ryssland där man vill förbjuda homosexualitet. Det måste finnas nyanser.

Och så var det brandväggarna, som hon skulle vilja måla – fylla platser runtom i staden med innehåll: som vattenytor.

– Det skulle ge en skönare stämning. Det behövs fler stora konstverk av kvinnor i det offentliga rummet, säger hon.

Fakta: 

Carolina Falkholt, känd under artistnamnet Blue, utför en performance på Kulturhuset under veckan. Besökarna har möjlighet att se hur den stora väggmålningen växer fram och samtidigt prata med henne. Målningen blir klar imorgon, fredag.

Wet Paint är en del av Stockholms kulturfestival.

Målningen hänger kvar fram till den 22 september.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Marinas svåra kamp mot kraften

Under 20 år levde Marina Ljung med Tourettes syndrom, utan att veta vad det var för fel. Den forna popstjärnan räddades av en slump.

© 2024 Stockholms Fria