Flyktingsmugglarna är inte problemet | Stockholms Fria
Lennart Fernström

Inledare


Inledare: Båtflyktingarna

Fria Tidningen

Flyktingsmugglarna är inte problemet

De som gärna beklagar folks lidande och flyktingdöden, de som pratar om öppenhet och i ord tar avstånd från de högerextrema är de som stängt Europa och genomfört de högerextremas politik, skriver Lennart Fernström.

Ytterligare några hundra båtflyktingar dog förra veckan utanför Italiens kust. I tv beklagar Cecilia Malmström, EU-kommissionär med ansvar för EU:s polissamarbete, gränskontroll, asyl och migration, det inträffade. Hon skyller händelsen på olika EU-länders ovilja att ta emot folk samt på flyktingsmugglarna. I Ekots lördagsintervju beklagar även Malmströms partikamrat integrationsminister Erik Ullenhag det inträffade, men förklarar att Sverige bara kommer att ta emot fler kvotflyktingar om EU i stort gör det. Och i söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda så var Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven rörande överens med Jimmy Åkesson om att olyckan var en tragedi men att vi ändå inte ska öppna upp legala vägar att söka asyl och komma till Europa.

För en månad sedan hade vi Obama här. Obama uppmärksammade bland annat Raoul Wallenberg och svenska politiker var inte sena att sola sig i glansen av denna internationellt hyllade svenska hjälte. En flyktingsmugglare som genomförde operationer med minst lika stora risker som den smuggling som sker över Medelhavet. Självklart finns det bland dagens flyktingsmugglare alltför många giriga människor som bara vill tjäna pengar på folks olycka. Men att hjälpa människor att fly från olycka och misär är i sig lika lite en ond handling i dag som på Wallenbergs tid.

Grundproblemet är inte flyktingsmugglarna, utan de politiker som i ena stunden beklagar flyktingolyckorna och i nästa stund bygger Fästning Europa. En fästning vars murar mot omvärlden har blivit allt högre för varje år som Sverige varit med i denna union. En union som det sades att vi gick med i för att påverka till det bättre, bland annat i fråga om öppenhet mot omvärlden. Ingen vet exakt hur många som har dött i sina försök att ta sig in i EU, men vi pratar 10 000–tals.

Vi förfäras helt riktigt över de extrema politiska partier som växer sig starka i Europa: Sverigedemokraterna i Sverige, Gyllene gryning i Grekland, Sannfinländarna i Finland och så vidare. Men hur vidriga dessa partier än är och hur viktigt det än är att ta kampen mot dem så är det inte de som har byggt Fästning Europa. De är inte ansvariga för den flyktingpolitik som gör det omöjligt för de allra flesta att ta sig in i EU lagligt. Det är inte deras politik som gör att det dagligen dör folk som försöker ta sig till EU. Extremhögern har aldrig haft majoriteten i parlamenten och mycket sällan suttit i regeringar.

Istället är det socialdemokraterna, liberalerna och de konservativa inom EU som bär ansvaret för den människofientliga politik som förs. De som gärna beklagar folks lidande och flyktingdöden, de som pratar om öppenhet och i ord tar avstånd från de högerextrema är de som stängt Europa och genomfört de högerextremas politik. Det hjälper inte hur många gånger de står och beklagar vad som sker i media så länge de inte öppnar upp gränserna och ger dem som vill möjlighet att komma hit legalt och säkert. Att få bosätta sig var en vill är en grundläggande mänsklig rättighet. Att definiera människor på flykt som illegala, att behandla dem som sådana och jaga dem borde däremot vara kriminellt.

Fakta: 

Lennart valde att efter en timmas partiledardebatt i söndags att slå över och se tv-serien Bron istället.

© 2021 Stockholms Fria