• Botkyrkatjejerna tar emot publikens jubel.
  • Julia Rynell körar åt Sandra Haglund.
  • Ida Urdin och Alexandra Norberg.
  • Det kommer många besökare till Lagret.
  • Pernilla Hellman, Irya Gmeyner och Susanna Freund Widman, stolta ledare för Ungkulturresidens 2013.
Stockholms Fria

En popstjärna blir elva

Skivan Med allas ord är ett samarbete mellan popartisten Irya Gmeyner, Botkyrka kommun och 10 tjejer i åldrarna 14–18 år. Skivsläppet är ett resultat av projektet Ungkulturresidens 2013. SFT var med på releasefesten på musikhuset Lagret i Storvreten, Tumba.

Det är åtta minusgrader ute när SFT kommer till fritidsgården i Storvreten. De tända marschallerna utanför entrén ger ett varmt och inbjudande intryck. Det råder inget tvivel om att något speciellt är på gång.

Inne på Lagret är det tack och lov varmare. De besökande bjuds på bubbeldricka, kaffe, pepparkakor och te. I högtalarna spelas den nysläppta skivan Med allas ord på lagom volym. Vi blir informerade om att vi snart ska få gå ner en trappa där scenen väntar. Jag passar på att fråga Irya Gmeyner hur förberedelserna gått inför kvällen?

– Det har gått bra, tjejerna är lite nervösa såklart.

Kommer du att spela något instrument i kväll?

– Nej, vi har inte hunnit repetera med ett riktigt band än. I kväll sjunger tjejerna live till en inspelning, berättar Irya Gmeyner.

Är du nöjd med resultatet?

– Ja, jag är supernöjd. Vi är otroligt stolta och taggade inför i kväll. För några är det första gången de står på scen, berättar hon.

Ungkulturresidens 2013 är ett projekt som fick liv när Irya Gmeyner kontaktade Botkyrka kommun med en vilja att göra någonting för ungdomarna i Botkyrka.

– Jag är musiker själv så för mig var det rätt naturligt att det skulle bli ett låtskrivarprojekt, säger Irya Gmeyner.

Att projektet skulle vända sig till unga tjejer var klart från början. Kommunen arbetar kontinuerligt med att hitta nya sätt att stärka och främja ungdomskulturen i kommunen, men de har haft svårt att nå ut till de unga tjejerna.

Som en av grundarna till Cirkus Cirkör, som haft ett samarbete med kommunen i många år, var Irya redan känd för de styrande i kommunen.

– När vi fick ett sådant här erbjudande var det bara att hugga direkt. Vi har arbetat mycket inom idrotten men ville hitta fler fronter att nå ut till unga tjejer, berättar Pernilla Helllman, chef på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Irya Gmeyner och hennes kollega Povel Olsson har skapat musiken, medan det är de tio tjejerna som skrivit texterna. För fler av tjejerna är det första gången de skriver en text. Irya berättar hur de arbetat med materialet.

– Den största fienden i processen är ofta en själv. I den åldern finns det ofta tvivel på om det man gör duger. Det har varit min uppgift att ta bort den känslan.

Susanna Freund Widman, chef för Kultur på kommunen, har kommit för att titta på spelningen. Hon är nöjd med satsningen och vill att det ska bli fler.

– Irya har ett genuint intresse av att arbeta med ungdomar och är en bra förebild för unga tjejer. Vi ser gärna att hon kör fler grupper i framtiden, säger hon.

Efter det lyckade framträdandet, där tjejerna framför nio låtar, får SFT chansen att prata med några av huvudpersonerna för kvällen. Jasmin Khan berättar att hennes text, Falla fritt, handlar om att tappa sig själv, med allt vad det innebär.

Var det svår att få ner de känslorna på papper?

– Ja det var det, eftersom det är något personligt. Men det kändes som att jag var tvungen att skriva något personligt, annars hade det bara blivit dåligt.

Har du skrivit texter förut?

– Ja, lite halvt. Hemma i sovrummet, men inga färdiga låtar, berättar hon.

Tycker du att du lärt dig nu hur man skriver en text?

– Ja det tycker jag. Jag var väldigt osäker först och trodde inte att jag kunde skriva, men det visade sig att jag kan det, säger hon stolt.

Sandra Haglund berättar att Irya Gmeyner dök upp på skolan en dag och kom fram till henne och Alexandra Norberg.

– Hon kom fram och pratade med mig och Alexandra. Det var så vi hamnade här. Det är typ tre månader sedan.

Vad händer nu?

– Vi fick precis veta att vi ska fortsätta med det här. Det finns redan fler spelningar inbokade. Det känns helt sjukt kul, berättar Sandra Haglund.

Fakta: 

Skivan med Med allas ord kommer att säljas under spelningarna. Det går även att lyssna på låtarna på Myspace.

Irya Gmeyner

En del i duon Irya's Playground tillsammans med Pange Oberg. Deras senaste skiva The pain of letting go släpptes i våras. Irya var tidigare frontfigur för bandet URGA.

Cirkus Cirkör

En nycirkusverksamhet som ses av 70000–100000 människor varje år. Förutom cirkusföreställningar driver de bland annat cirkusartistutbildningen Cirkuspiloterna. Flyttade in i sitt huvudkontor i Botkyrka år 2000.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria