• Popaganda – den lilla gratisfestivalen som växt till en gigant.
  • För den som vill slippa lerslask och dyblöt sovsäck är festivalutbudet i Stockholm numera stort.
  • Lyssna till jazzsångerskan Isabella Lundgren i Vitabergsparken.
  • Paul Kalkbrenner är med i line-upen när det blir technofest i Slakthusområdet.
  • Goran Kajfes uppträder när Fasching fyller fyrtio.
  • Tove Lo kommer till Popaganda vid Eriksdalsbadet.
Stockholms Fria

Här är sommarens festivaler!

Grönska och betong, 90-talsnostalgi och moderna poptoner. Festivalsommaren har kommit till Stockholm.

Sommartid, festivaltid. För bekväma stockholmare är festival dock långt ifrån synonymt med nedtrampade tält, bajsmän och den fräna doften av utspillt rödvin i solsken. Den civiliserade stadsfestivalen blir bara mer och mer populär och det är ju onekligen praktiskt om festivalkänslan kan infinna sig bara runt knuten. Med det avser jag, till skillnad från ovan nämnda exempel, för sammanhanget lämplig och högkvalitativ musik, uppsluppen stämning och känslan av att lite befinna sig i ett parallellt universum innanför områdets gränser. Därför spelar det inte heller så stor roll om evenemanget pågår i flera dagar, vilket festivaler av tradition gör, eller bara är för en kväll. Endagsfestivalen är numera ett fullt godtagbart alternativ. Och det finns många att välja på, så att göra hela sommaren till en lång utdragen festival torde inte vara omöjligt för den målmedvetne. I sommar hittar du festivalen både innanför tullarna och närmare naturen (eller betongen) utanför stan.

Department

När: 3–4 juni
Var: Slakthusområdet
Pris: 1145 kr, dagsbiljett från 595 kr

Sommaren inleds med techno och klubb-beats. Kvartersfestival i Slakthusområdet som säger sig bjuda på det bästa inom elektronisk och samtida musik. Urbant så det förslår. Underworld, Paul Kalkbrenner, Princess Nokia, Gnučči och Johanna Knutsson är några av de namnkunniga bokningarna.

Goodville

När: 8–11 juni
Var: Gålö
Pris: 800 kr, dagsbiljett 450 kr

Ett ambitiöst, holistiskt evenemang i Stockholms skärgård. Elektroniskt och psykedeliskt, dub och techno, healing och workshops, galleri och chill. Bland liveakter och dj:s märks Beckers, Nima Khak, Nihad Tule, Alex Stein, Anneli och Träd, Gräs och Stenar.

Punk 44

När: 9–10 juni
Var: Kulturgården, Solna
Pris: 450 kr

En DIY-punkfest som månar om inkludering och god stämning. På scen: Sadists, Violent Party, Helvetets Port, Makabert Fynd, Löss, Mantilla med flera.

Svandammsfesten

När: 10 juni
Var: Svandammsparken, Midsommarkransen
Pris: Fri entré

Mys i Midsommarkransen när Tellus biocafé och Melodybox ordnar musikfest i Svandammsparken. Skarpt picknickläge. Två scener där Emma Nordenstam, Hägersten, Swinging Tristesse med flera uppträder.

Hybris sommarfest

När: 17 juni, 29 juli och 26 augusti
Var: Vintervikens trädgård
Pris: 120 kr per kväll

Under tre kvällar i sommar arrangerar skivbolaget Hybris konserter i Vintervikens trädgård. Idylliskt och perfekt för att sitta i gräset och lyssna på pop. Fina bokningar i form av Many Voices Speak, Wy, Echo Ladies och Lion's Den. Efterfest på Landet den 17 juni med Heaven Up Here.

Den bästa sommaren

När: 23–24 juni
Var: Skå festplats, Färingsö
Pris: 300 kronor

Varje midsommar är det samma visa: Vad ska man gööööra?! Likt i fjol löser Kulturföreningen Schakalen och Push My Buttons det dilemmat. Skå festplats ligger på Färingsö och erbjuder ett element som stadsfestivalen saknar, nämligen gedigen natur. Line-upen ser lovande ut – Sudakistan, Hater, Siri Karlsson och flera andra intressanta konstellationer. Dessutom utlovas hångel och kulörta lyktor. Du får svårt att hitta något bättre midsommarnöje.

Vi som älskar 90-talet

När: 8 juli
Var: Zinkensdamms IP
Pris: Från 595 kronor

Mer ett koncept än en festival. ”Succén kommer till Stockholm” skriver arrangören Kulturbolaget, som hör hemma i Malmö, på hemsidan. Line-upen är som tagen direkt från Trackslistans topp 10 cirka 1993: Technotronic, Snap!, 2 Unlimited, E-type, Basic Element, Dr Alban, Rob'n'Raz och Pandora är bara några av dem. Imponerande, faktiskt.

Off Radar

När: 4–6 augusti
Var: Hemligt
Kostnad: Ännu okänd

Techno- och housefestival på hemlig ort, det vill säga platsen utannonseras när det närmar sig, och då gäller det att vara invigd. DJ Seinfeld, Tilliander, Jin Mustafa och Vlada syns hittills bland bokningarna. Är du ett fan, besök hemsidan för att bli medlem. http://offradarfestival.com

Into the factory

När: 10–13 augusti
Var: Stora Vika, Nynäshamn
Pris: 150 eur, dagsbiljett från 49 eur

Mer dans och techno, dessutom lokaliserat till en övergiven cementfabrik i Nynäshamn. Stor romantik. Stora namn också, bland annat Andrew Weatherall, Cari Lekebusch, Adam Beyer, Moodymann och Svenska Disco Kyrkan (som jag hoppas särskriver sitt namn av medvetna visuella skäl).

Antisocial festival

När: 25–26 augusti
Var: Cyklopen
Pris: 300 kr, dagsbiljett 200 kr

Raka rör på kulturhuset Cyklopen i Högdalen. Inga krusiduller, bara punk, i form av This Gift Is A Curse, KNÆGT, Protestera Göteborg, Foreseen, Parasiterapung, Allvaret, med flera.

Fasching 40 år

När: 19–20 augusti
Var: Vitabergsparken
Pris: Fri entré

I samarbete med Parkteatern firar den anrika jazzklubben sitt jubileum med två kvällar på Vitans scen med Malin Wättring Kvartett & Bohuslän Big Band, Fire! Orchestra, Goran Kajfes och Isabella Lundgren.

Stockholm Music & Arts

När: 17, 19 och 20 augusti
Var: Skeppsholmen
Pris: 380–530 kr

Det blir ingen festival i år, men väl tre enskilda konserter på den så kallade Trädgårdsscenen på Skeppsholmen. Är du ett fan av Jens Lekman, Frida Hyvönen eller Eva Dahlgren och uppskattar skeppsholmsmiljön har du en eller flera trevliga sommarkvällar att se fram emot i augusti.

Popaganda

När: 1–2 september
Var: Eriksdalsbadet
Pris: 795 kronor

Att Popaganda en gång startade som en gratisfestival ute vid universitetet känns vid det här laget ganska avlägset. Popfestivalen par excellence har vuxit och huserar nu vid Eriksdalsbadet. Här finns de stora namnen som Tove Lo, The Radio Dept., The Vaccines, El Perro del Mar och Säkert. Ett säkert kort helt enkelt.

Popaganda har också ett samarbete med Parkteatern där du kan ta del av festivalen i mindre format. 22 juli spelar bland andra The Hanged Man och Holy Now i Galärparken. Fri entré.

Sthlm Americana

När: 2 september
Var: Södra Teatern
Pris: 990 kronor

Ny satsning från Södran med fokus på amerikansk roots-musik, soul, country, folk och bluegrass. Christian Kjellvander, Miranda Lee Richards, Spirit Family Reunion, Nisse Hellberg med flera underhåller.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lite variation i slätstruken festival

Augusti inleddes med festivalyra i huvudstaden. Om Stockholm Pride representerar folklig extravagans med politiska undertoner, är Stockholm Music & Arts på Skeppsholmen den välartade medelklassens väl inmutade revir, skriver Katarina Andersson som i konstutbudet finner en liten oas i festivalmyllret.

© 2024 Stockholms Fria