En främmande fågel i förorten | Stockholms Fria

Recension


Offentlig konst
In waiting
Konstnär: Charlotte Gyllenhammar
Var: Farsta centrum

  • In waiting i Farsta centrum.
Stockholms Fria

En främmande fågel i förorten

SFT botaniserar bland Stockholms offentliga konstverk.

I december invigdes verket In waiting av Charlotte Gyllenhammar i Farsta. Platsen valdes efter en röstningstävling i DN. Farstaborna tillfrågades inte, trots det påstod Stockholms konsts chef Mårten Castenfors att detta projekt handlade om ”direktdemokrati”.

Verket In waiting vittnar om en förfluten tid, dess klasstruktur och värderingar. En liten skallig flicka påklädd med en av överklassens obekväma klänningar från 1700- eller 1800-talet leder inte tankarna till dagens farstabor. In waiting är en aristokratisk, främmande fågel i förorten. En annan kuriös iakttagelse är att flickan inte har något hår, och det beror säkerligen inte på att hen strålats mot farliga åkommor utan det kan associeras till en klass som hade råd med flera peruker i garderoben och lekte dockhus med sina barn.

I julas såg jag skulpturen första gången, den hade då fått en röd tomtemössa. Nu i början av det nya året hade mössan ersatts med ett grönt lysande halsband. Är detta vandalisering eller någon form av folklig omvandling av budskapet?

Fakta: 

Under vinjetten Offentlig konst skriver SFT återkommande om stadens urbana landskap. 

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria