Recension


Konst
Hold on
Av: Britt-Marie Kühlhorn
Var: Galleri Bellman
När: 15–21 september

  • Reminiscens.
  • Moderskap.
Stockholms Fria

Intuitivt måleri med människan i fokus

Estoardo Barrios Carrillo har besökt Britt-Marie Kühlhorns utställning på Galleri Bellman.

Hold on kallar konstnärinnan sin utställning bestående av 36 utsökta målningar med referenser till hennes föräldrar, vatten och landskap. När jag kom till galleriet fick jag ett snabbt tycke för helheten, bortom motivet i ett figurativt konstnärskap som sätter människan i fokus. Britt-Marie Kühlhorn är en intuitiv och begåvad stafflimålare som arbetar i mindre format men lyckas få en att uppleva både frihet och glädje så att formatet bildligt spricker i personliga associationer och känslor. I spontana penseldrag och vågade kontraster, leder konstnärinnan oss i tankar kring hur den stora mästaren Zorn arbetade med samspelet mellan ljus och skugga. En gedigen förtrogenhet med teckning gör att Britt-Marie Kühlhorn knappt tecknar sina kompositioner med kol eller liknande utan skapar direkt med penseldraget och färgfält. Den anekdotiska idyllen om ett bra liv i målningar som Moderskap och Lyssnar blir en diptyk i mina ögon – finner jag en strävan efter en balans i samtiden, när vi kan drabbas av otäcka händelser såsom attacker och militära manöver.

Under titel Reminiscens berättar konstnärinnan i flera tavlor om sina föräldrar när de var unga och säkerligen förälskade. Här använder Britt-Marie Kühlhorn grå valörer och ibland en smula av någon kulör som gör kompositionen spännande och förstärker känslan av att det handlar om gamla sepiafotografier som getts ett nytt perspektiv.

För den nyfikna måleriälskaren är det värt att bekanta sig mer med hennes konstnärskap här: http://brittmariekuhlhorn.tumblr.com

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria