Popartister tonsätter stumfilm | Stockholms Fria
  • The Adventures of Prince Achmed visas vid Cinematekets första stumfilmskonsert i dag lördag, ackompanjerad av Dungen.
  • Reine Fiske, som spelar gitarr i Dungen, vid flygeln i salongen Bio Victor.
Stockholms Fria

Popartister tonsätter stumfilm

Flöjter och elgitarr, folkmusik och psykedelia. Den genreöverskridande gruppen Dungen är först ut i Cinematekets satsning Sounds of silence, där artister ackompanjerar stumfilmsklassiker live i biosalongen.

Svarta gestalter rör sig genom sirliga byggnader och skogar, i bakgrunden en mjuk fond av blått och gult. The Adventures of Prince Achmed är en animerad stumfilm från 1926. Dungens gitarrist, Reine Fiske, berättar via telefon från Norge varför de valt att göra musik till den filmen.

– Jag tyckte att den var mest tacksam, eftersom den är drömsk och det är tecknat. Det gör det lite lättare att improvisera runt karaktärerna.

När vi talas vid är det en dryg vecka till Dungens två spelningar 3–4 maj på Bio Victor i Filmhuset. Reine Fiske erkänner att musiken ännu inte är färdigskriven.

– Vi håller fortfarande på, vi försöker hitta olika teman som passar. Vi har aldrig gjort något sånt här tillsammans förut, det är spännande men också svårt. Filmen måste få tala mycket för sig själv. Musiken är bara en del av filmen, man får inte glömma att den ska hjälpa filmen.

Cinemateket visar stumfilmer kontinuerligt, där en pianist spelar till filmerna. Ibland har de även haft en större sättning med musiker. Men den här gången ville de ta det hela ett steg längre.

– Det är ett experiment. Tanken var att det skulle bli möten mellan gammal film och ny musik, men också att musikerna får komponera till bilder, säger Anders Annikas, programredaktör på Cinemateket.

Ett stöd från Statens musikverk gjorde det möjligt att genomföra projektet. Cinemateket satte ihop en lista med artister som kunde tänkas passa, och nästan alla var positiva till idén. Fram till den sista spelningen i december kommer bland andra Bob Hund, Anna Järvinen och Hans Appelqvist uppträda i biosalongen.

– Artisterna kommer att ha ryggen mot publiken och vara vända mot filmen. Vi hoppas att popsnörena ska upptäcka stumfilmen och att cineasterna ska upptäcka musiken. I grund och botten är det förstås filmen som är viktig för oss, men vi vill kontextualisera den på ett nytt sätt, säger Anders Annikas.

Hur musiken kommer att låta vet han ännu inte.

– Alla är igång med arbetet, men jag har inte hört något än, det blir en glad överraskning. De har full konstnärlig frihet, det enda vi har sagt är att de ska vara medvetna om att de ackompanjerar filmen.

Har det gjorts liknande projekt tidigare?

– Det förekommer lite då och då, Pet Shop Boys har till exempel gjort soundtrack till Eisensteins film Pansarkryssaren Potemkin, och Marcus Holmberg var med i en grupp, Projektor 7, som framförde musik live till filmer på 90-talet. Vi kommer att ha två speltillfällen per artist, det är inte så att vi spelar in för att ge ut musiken, utan det är de här unika tillfällena som ges.

Reine Fiske menar att Sounds of silence ger en möjlighet för Dungen att göra något annat än de brukar och kan vara ett sätt att ta sig vidare, utvecklas. De inspireras oftare av musik än av andra konstformer. Ändå tycker Reine Fiske inte att det känns konstigt att ackompanjera en stumfilm, med ryggen mot publiken.

– Vi är ganska introverta så det är inte så stor skillnad, om jag får tala för mig själv, jag står ofta vänd från publiken. Men det känns kul, publiken får åka med på vår lilla resa.

Fakta: 

Sounds of silence

Dungen ackompanjerar i helgen 3–4 maj The Adventures of Prince Achmed.

Övriga framträdanden:

23–24 augusti: Anna Järvinen: Den röda bokstaven

12–13 september: Bob Hund: Mannen med filmkameran

18–19 oktober: Marcus Holmberg: La coquille et le clergyman + Vormittagsspuk

29–30 november: Hans Appelqvist: I Was Born, But …

6–7 december: Hydras Dream: En kvinnas martyrium

För mer information om stumfilmskonserterna, se Sounds of Silence.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria