Uppror och samverkan på årets CinemAfrica | Stockholms Fria
  • This hair of mine är en del av kortfilmspaketet Hairitage.
  • I Am Not Your Negro är Raoul Pecks dokumentärfilm om James Balwdin.
  • Soweto times wrath är festivalens avslutningsfilm.
Stockholms Fria

Uppror och samverkan på årets CinemAfrica

Årets festival hålls i fem dagar och temat är Connection.

CinemAfrica visar i år över 60 filmer. Av dessa görs 70 procent av personer boende i Afrika och 90 procent av filmerna är nya. Temat är Connection.

– Vi försöker lyfta fram samverkan mellan individer och samhörighet mellan vårt förflutna och samtiden. Och hur vi upprepar saker och ting trots att vi har kunskap om historien. I år lyfter vi fram Sowetoupproret som tog plats för 40 år sedan, där studenter gjorde uppror mot apartheid. Mycket av det ser man än i dag. Ganska nyligen var det ett stort uppror mot att unga flickor inte fick ha sitt naturliga hår i skolan. Vi kommer att ha en kväll som heter Remembering Soweto som tar upp den här problematiken, säger Hawa Sanneh, projektledare.

Flera av årets filmer skildrar även afroamerikaners situation.

– En av de filmerna är I am not your negro, det är en biografi om James Baldwin som var väldigt aktiv i den frågan. Det är sådant som fortfarande försiggår i dag, att vi svarta måste stå upp för oss själva och kämpa för vår rätt i samhället.

Kan man skönja någon tendens eller återkommande teman i de nyare filmerna?

– Vi brukar dela upp våra filmer i teman, väldigt aktuella. Nu har vi till exempel ett paket som heter Hairitage, som handlar om afrohår och politik. Det tror jag kommer att bli ett intressant paket. Det har lyfts upp tidigare, men inte diskuterats på det här sättet.

Kan du berätta om några av gästerna i år?

– Julie Dash är ett av de största namnen, hon var den första afroamerikanska kvinnan som fick sin film distribuerad på bio. Hon kommer att visa sin film på Klarabiografen och ha ett samtal om den efteråt. Hon ingår även i ett filmkollektiv som kallades Spirit of rebellion och de kommer också att visa en film, säger Hawa Sanneh.

Fakta: 

Läs mer om festivalen på www.cinemafrica.se

Rekommenderade artiklar

Så blir filmfestivalen

...Git Scheynius, festivalchef för Stockholms filmfestival som drar igång på onsdag den 9 november och pågår till den 20:e.

© 2021 Stockholms Fria