Här är årets kulturhöjdpunkter | Stockholms Fria
  • Londonbandet Buster shuffle.
  • Den palestinska filmen Muren.
  • Neneh Cherry.
Skånes Fria

Här är årets kulturhöjdpunkter

Skånes Frias kulturskribenter listar sina bästa skivor, böcker, kokböcker, hbtq-serier och filmer under 2014.

Queera livsöden på ett kvinnofängelse, kampen mot murar i Palestina och rockrävar som fortfarande håller takten. Skånes Frias kulturskribenter har sammanställt listor på sina kukturella höjdpunkter under 2014.

Årets Böcker

Blompojken – Elias S. Ericson (Kabusa böcker)
Elias S. Ericson har gjort en barnbok om att vara fin som man är. Blompojken är en mänsklighetens Tjuren Ferdinand, som tycker om att lukta på sina blommor. Han är liten och snäll, och det är helt okej. Ericson har målat bilder som lyser, med texter som säger att allt ska bli bra.

Mitt dåliga samvete – Stina Hjelm (Kolik förlag)
En seriedagbok där Stina Hjelm berättar om sitt liv på Dalaplan. Vi får följa hennes liv genom en svår tid som kantas av vardagen, och det personliga. Olycklig kärlek, solsken på Möllan, plånbokskondomer, och att vara sömnlös i någon annans kök. Boken är humor, Malmö, och livets nyanser.

Annabell – Kathleen Winter (Kabusa böcker)
Året är 1968. Vi är i Kanada, och Wayne föds med både en flickas och en pojkes könsorgan. Hans föräldrar beslutar sig för att Wayne är en pojke, och en operation genomförs. Locket läggs på. Kathleen Winter låter naturskildringarna bli en karaktär i sig, och berättar om ensamhet och identitet.

Deras ryggar luktade så gott – Åsa Grenvall (Syster förlag)
Åsa Grennvalls självbiografiska serie om Jenny som växer upp med sina föräldrar och en bror i ett hem där känslor är förbjudna och bäst att stoppa undan. Vad händer då när känslorna kommer ikapp? Grennvalls bok är fantastisk och bör läsas av alla som någonsin haft en barndom.

Not that kind of girl – Lena Dunham (Norsteds förlag)
I sin självbiografi går Girls-skaparen Lena Dunhams med humor igenom vad hon hittills lärt sig i livet. När man blickat bortom hennes livsbubbla av konstnärlig frihet och ekologiska pannkakor, ser man igenkänningen, och hittar en bok som både roar och tröstar.

Sara Kapelin

Årets vegetariska kokböcker

The secret gardner – Elin Unnes (Natur och kultur förlag)
Mer av en odlingsbok än en kokbok, även om det finns recept på vad som kan göras med skörden längst bak. Elin Unnes berättar rakt och roligt om hur hon kom att identifiera sig som nygammal odlare, hur en får kål att gro, det bästa sättet att avveckla mördarsniglar och varför fröer är bättre än plantor.

Hello green – Ett äventyr i växtriket – Josefine Jäger (The bearded lady förlag)
Kocken Joesefine Jäger delar med sig av sin passion för raw food, sockerfritt och rena råvaror på ett inspirerande sätt. Här finns allt från grundlig information om basvarorna till veckomenyer och komma- igång tips. Mycket är rått men de flesta recept kommer även med instruktioner för tillagning.

Det goda enkla: Maten vi vill laga och äta – Anna och Fanny Bergenström (Trio förlag)
Den senaste kokbocken från denna mamma-dotterduo har konstigt nog passerat ganska obemärkt. Det är precis som deras tidigare gemensamma böcker en vacker, tung bok full av lättlagade rätter där det vegetariska står i centrum.

Våga vara veggivore – Cecilia Vikbladh (Massolit förlag)
Höllvikens egen Cecilia Vikbladh har medverkat i diverse matsammanhang under året, där hon har spritt sin övertygelse att vi bör äta mer grönt och mindre kött. Med färgsprakande recept där klassiska rätter har fått en makeover av nya smaker och råvaror är det svårt att inte vilja hugga in.

Vego: Vegansk mat för alla tillfällen – Mattias Kristiansson (Ica förlag)
När Mattias Kristiansson släppte en vegansk kokbok seglade den genast högt upp på försäljningslistorna. Inte så konstigt kanske, eftersom han redan charmat folk med sin blogg och bakboken Bake my day. Och kanske för att det fanns en längtan efter en seriös vegansk kokbok med glimten i ögat.

Paula Rooth

Årets skivor

Buster shuffle – Naked
Det märks att dessa Londonbor är starkt influerade av Madness och hela 2-toneeran, men det går även att hitta poppigare referenser som Blur. Helt klart det bästa SKA-bandet för tillfället. Detta är dessutom inte bara en skiva du måste ha i samlingen, du måste även se dem live!

Cross my heart hope to die – Vita e morte
Dj Muggs (Hypress hill) och sångerskan Brevi med fler tar den elektroniska musiken till en ny nivå. Deras mål är att lyssnaren ska vara en upptäcktsresande i musiklandskapet.

Evil conduct – Today's Rebellion
Kanske inte det mest nyskapande men med dessa punkhits är det ingen som klagar. Låtar laddade med tre ackord, melodier och refränger du minns. Du kommer sjunga med till hela skivan med ett leende på läpparna. Oi!

U2 – Songs of Innocence
Det bästa som dessa irländare gjort sedan 80-talet. Hederlig rak rockmusik. Du hör att bandet spelat i över tre decennier men att de är långt ifrån klara med sin påverkan på musikhistorian.

Neneh Cherry – Blank Projekt
Ett måste för alla Neneh- och electronicafans. Första skivan på sjutton år och det låter som en skiva gjord av en debutant, fylld av attityd och råhet. Som vanligt många spännande samarbeten.

Peter Molander

Årets filmer

Årets kinesiska actionrulle: That Demon Within
Den kinesiska filmscenen har inte varit lika pigg i år som förväntas av den. Dante Lams That Demon Within (Mo Jing) är dock en Hongkong-gangsterfilm som når upp till den traditionellt mycket höga standard publiken är bortskämd med.

Årets amerikanska thriller: Nightcrawler
Årets i särklass bästa amerikanska film Nightcrawler av Dan Gilroy är en dramaturgiskt välavvägd, hyfsat nyskapande och systemkritisk pärla med storspelande Jake Gyllenhaals nyhetsjägare och Rene Russos chefredaktör i huvudrollerna.

Årets palestinska parkourfilm: Muren
I likhet med Hany Abu-Assads förra film Paradise Now har Muren (Omar) oscarsnominerats. Båda filmerna skildrar levnadsvillkoren i ockupationens Palestina. Den här gången tematiseras förräderi och kärlekstörst mellan två älskande som lever på varsin sida muren i ett stadslandskap som påminner om en hinderbana.

Årets animerade film: Det blåser upp en vind
Hayao Miyazakis sista film blev Det blåser upp en vind (Kaze tachinu) som är ett värdigt farväl från en av filmhistoriens främsta filmskapare och animatörer. Sedvanligt överdådigt och färsprakande tecknas här flygkonstruktören Jiro Horikoshis liv.

Årets svenska familjefilm: Pojken med guldbyxorna
Svensk film har under året inte varit så pigg. Ella Lemhagens omfilmatisering av den klassiska teveserien Pojken med guldbyxorna tillhör de få bra svenska spelfilmerna i år. En samhällskritik om Mats som hittar ett par byxor vars fickor alltid innehåller hundralappar

Joacim Blomqvist

Årets hbtq-tv-serier

Transparent
Maura kommer ut som transkvinna för sina vuxna barn, som inte är så fördomsfria som de trodde. Ett familjedrama som rör om i din hjärna - där karaktärerna tillåts växa och vara lika egofixerade som kärleksfulla.

Faking it
Överdrifterna står som spön i high school-backen. De är både charmen och irritationsmomentet i serien om två kompisar som fejkar en lesbisk relation för att bli poppis – och en blir kär på riktigt. Långt från pk, men också befriande att flator normaliseras på bästa MTV-tid.

Looking
Patrick, Augustín och Don har kärleks- och livskris på hipstervis i San Francisco. Trots instagramstalkande och bourbonpimplande kryper bögarna under skinnet på en direkt. Ha skämskudden redo, både att gömma sig bakom och gråta en skvätt i.

Orphan black
Kanada kan sin hbtq-fantasy. För några år sen kom Lost girl, som handlar om en bisexuell succubus (en slags demon). I år släpptes andra säsongen av ”Orphan black”, som tar upp kontroversiella temat mänsklig kloning. Serien har flera gaykaraktärer som inspirerat fans att bilda hashtaggen #clonesbians

Orange is the new black
Går inte att inte nämna fängelseserien som fått folk att sträckkolla genom nätterna både detta och förra året. Orange is the new black har ett persongalleri som får mig att lyckobubbla. Jag vet ingen annan amerikansk mainstreamserie som skildrar så många kvinnor, hbtq-personer och rasifierade.

Jonna Ingvarson

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria