Franska graffare till Söder | Stockholms Fria
  • En av konstnärerna som kommer är Mondé, som ofta har med arabisk kalligrafi i sina verk.
Stockholms Fria

Franska graffare till Söder

Graffiti kan fungera som en brygga mellan kulturer och människor, menar Nabil från Grymt creative agency som bjuder in franska målare.

Vi har talat med Nabil som driver Grymt creative agency och står bakom projektet ”French graffiti meets Swedish gallery” 26 mars–3 april.

– Min kollega Franck och jag är fransmän, vi kommer från Paris och Toulouse, och genom Grymt arbetar vi med grafisk design och håller workshops och events. Vi är själva graffitimålare och ville skapa ett möte mellan franska och svenska graffitikonstnärer.

Den lagliga väggen i Snösätra inspirerade till idén att bjuda in franska målare till Sverige.

– Vi såg det som en möjlighet för franska konstnärer att komma hit och måla. Det blir en utställning, livemålning och samtal med målarna. Vi vill att den svenska publiken ska lära sig mer om graffiti. Franska graffitiartister kommer inte hit så ofta.

Hur ser graffitiscenen ut i Frankrike?

– Klimatet har börjat öppnas upp efter nolltoleransen i Stockholm, och jag vill visa att det är mer än vandalism. I Frankrike räknas graffiti som samtida konst, den visas på gallerier och är sedan länge en del av konstmarknaden.

Ingen gillar när publika platser som hus blir förstörda, men den franska allmänheten generaliserar inte på samma sätt som här, säger Nabil.

– De vet att det är konst, att det finns både vandalism och vacker graffitikonst. I Frankrike har vi mer diskussion kring det och det hålls demokratiprojekt i offentliga miljöer, som väggmålningar och workshops.

Varför är graffitin viktig?

– Jag personligen älskar att måla. Som fransman i Sverige har graffitin gett mig möjlighet att träffa svenskar. Det är socialt och positivt, jag visar min passion för människor och de kan träffas och prata om målningar. Svenskar gillar graffiti väldigt mycket, de har bara inte haft kunskap om det, och nu är ett bra tillfälle att prata om det.

Fakta: 

French graffiti meets Swedish gallery

• Arrangeras 26 mars–3 april av Grymt creative agency och Galleri Konstart på Hökens gata, Slussen.

• Ur programmet:

- 26/3 kl 18: konstnärssamtal på Konstskolan Basis med Jacob Kimvall som moderator.

- 28/3 kl 15–19: Vernissage på Konstart.

- 29/3 kl 10: de franska konstnärerna gör en väggmålning tillsammans i Snösätra, Rågsved.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria