Stans nattklubbar portar asylsökande
Flera nattklubbar stänger ute asylsökande. Logal Kako fick nobben från gayklubben Candy: ”Det kändes som att jag inte var värd någonting.”
Logal Kako visar upp sitt LMA-kort som han fått från Migrationsverket, skrattar lite och säger att han inte är så nöjd med bilden. Han ser så trött ut, tycker han.
Fotot togs direkt efter att han hade kommit från Syrien till Sverige för några månader sedan. Förutom fotografiet står det vad han heter, att han talar arabiska och att han är 20 år gammal.
Men den informationen spelar ingen roll. När han skulle gå på gayklubben Candy med några vänner i slutet av mars nekades han att komma in eftersom kortet inte är en giltig id-handling. Han var dessutom inbjuden av RFSL som samarbetar med Candy, och stod på gästlistan.
– Jag har varit där flera gånger och det har inte varit några problem. Men vakten sa att ägaren har beslutat om nya regler, berättar Logal Kako.
De flesta som söker asyl i Sverige måste lämna alla sina handlingar till Migrationsverket. Det gäller även Logal Kako. Han har därför inget annat än LMA-kortet som styrker åldern.
– Det kändes som att jag var utanför igen och inte värd någonting. Det var som att komma tillbaka till mitt hemland.
Carolina Orre arbetar på RFSL och var på Candy under den kvällen då flera asylsökande nekades inträde. Hon känner inte till klubbens policy och beklagar det inträffade. Nu för RFSL en dialog med ägaren för att hitta en lösning.
– Ägaren hänvisar till vaktbolaget som utbildas av polisen och de säger att de bara följer lagen. På dem lät det som att det var helt självklart att det är så här, säger hon.
Hon har även varit i kontakt med tillståndsenheten i Stockholm stad som utfärdar serveringstillstånd. De hänvisar till polisen. Stockholmspolisen säger att de inte lägger sig i vilka som får komma in, utan att det är en civilrättslig fråga. När det gäller vem som serveras alkohol är det upp till klubbarna att avgöra.
– LMA-kortet är ingen giltig identifikationshandling så om någon ser ut att understiga 25 år har krogen rätt att neka servering av alkohol. Om en person skulle visa sig vara under 18 riskerar de att förlora serveringstillståndet, säger Kia Samrell på polisens presstjänst.
Men regelverket är otydligt. Exempelvis godtar Systembolaget Migrationsverkets LMA-kort. De säger till SFT att det beror på att asylsökande oftast saknar andra id-handlingar och eftersom en statlig myndighet utfärdar kortet anser de att det räcker som skäl. Enligt Migrationsverket är syftet med kortet att identifiera asylsökande i till exempel kontakter med vården och de har ingen uppfattning om hur andra använder sig av det.
RFSL har kontaktat rikspolischefen för att utreda vad som gäller. Carolina Orre säger att det är en viktig fråga för organisationen.
– Krogen är en viktig arena för vår målgrupp, särskilt om man kommer från ett land där man inte har möjligheten.
Logal Kako har lite svårt att hitta vägen till Candy. Det ser inte ut som den där kvällen för några helger sedan. Sammetsbanden som markerar kösystemet är borttagna och vid ingången står det Le bon palais. Det är nöjespalatset där Candy huserar varje fredag.
Logal funderar en stund och säger att han har nekats inträde även på ett annat ställe, en annan klubb som han inte kommer ihåg namnet på.
– Men det känns värre när man stängs ute från en gayklubb. Det som egentligen ska vara en trygghet för oss, där vi får vara oss själva. Det var därför jag kom till Sverige.
SFT har sökt Stureplansgruppen som driver Le bon palais.
LMA-kort
• Visar att man är asylsökande och har rätt att vara i landet under väntetiden. Även om kortet har samma format och delvis samma innehåll som ett identitetskort så är det inte ett sådant.