• Andrés Esteche och Jasminé Mehho på RFSL får höra om trakasserier och övergrepp nästan varje dag.
Stockholms Fria

Stockholm kan få boende för hbtq-flyktingar

Sveriges första boende för hbtq-flyktingar kan komma att öppna i Stockholm. Allt som behövs är en lämplig lokal.

Nästan varje dag hör någon av sig och vill byta boende på grund av trakasserier eller övergrepp, berättar Jasminé Mehho, nationell samordnare på RFSL Newcomers. Det är ett nätverk för asylsökande, nyanlända och papperslösa hbtq-personer med drygt 50 medlemmar i Stockholm.

– Det är väldigt akut. Många vi har kontakt med behöver ett separat boende för att de inte känner sig trygga eller säkra på de boenden som de är på i dag, berättar hon.

Boendeplaceringarna fungerar dåligt och både Migrationsverket och asylboendena saknar kompetens i hbtq-frågor, upplever RFSL. Lösningen blir ofta att den som blir utsatt får flytta till ett annat boende – där samma sak sker igen.

– Till slut kommer de till oss och ber om hjälp. Vi har många medlemmar som har varit på två eller tre boenden där de har varit med om samma sak, säger Andrés Esteche, artist och nybliven ordförande i RFSL Stockholm.

I dag bor många av dem som har tvingats flytta från boendena hemma hos volontärer och andra. Det är oftast en tillfällig lösning.

– Det går ju inte att bo så en längre tid. Det är en akut lösning så att de inte hamnar på gatan helt enkelt, säger Andrés Esteche.

Så nu planeras ett hbtq-boende för flyktingar i Stockholm. I måndags hade föreningen Flyktingsolidaritet Stockholm sitt första möte. Föreningen drivs av ett 15-tal personer. De har träffats i arbetet som flyktingvolontärer under hösten och har även erfarenhet av att driva ett transitboende i Botkyrka. Det boendet har nu lagts ner eftersom antalet nya asylsökande har minskat. Men gruppen ville skapa någonting mer permanent och ta vara på engagemanget.

Rörelsen utmynnade i två olika föreningar: Habibi – ung på gatan, som hjälper barn och unga från främst Nordafrika samt Flyktingsolidaritet Stockholm som alltså ska starta hbtq-boendet i samarbete med RFSL.

– Vi vill ha en del som är betald av till exempel staten eller via projektbidrag för att hålla lägstanivån på boendet och så en grupp med volontärer som hjälper till med extrastudier, sjukvård och juridiskt stöd. Det höjer nivån på boendet. Vi visar att civilsamhället kan gå in och hjälpa till när staten sviker och att sådant här inte ska skötas av riskkapitalbolag som tjänar pengar på människors lidande, säger Linton Kennegård, en av initiativtagarna.

De är bara runt 15 som engagerar sig aktivt men har fortfarande ett nätverk med omkring 300 volontärer som kanske vill hjälpa till. Föreningen har också god kontakt med Botkyrka kommun, som hjälpte till med lokal och ekonomi för transitboendet i höstas. Nu är allt som behövs en lokal.

– Det första var att bilda en förening för att söka projektbidrag. Nästa steg är att hitta en bra lokal, det är det viktigaste nu.

Förhoppningen är att allt förberedande arbete ska vara klart senast 2017, om inte det nya boendet hinner öppna innan dess.

– Om det här lyckas hoppas vi att det inspirerar andra att göra samma sak, säger Linton Kennegård.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria