”600 personer i ett 50-tal läger” | Stockholms Fria
  • 100 sommarnattsplatser öppnar nu för EU-migranter.
Stockholms Fria

”600 personer i ett 50-tal läger”

Fyra personer från Stockholms stad ska ha koll på mellan 600 och 1 000 EU-migranter.

Enligt Veronica Wolgast Karlberg på socialförvaltningen i Stockholm bor i dag cirka 600 personer i ett 50-tal tillfälliga boenden i staden, utspridda i alla stadsdelar och i allt från bilar till mer renodlade läger. Men antalet är en uppskattning.

– Ingen vet om det stämmer. Vår uppsökande verksamhet säger ungefär 600 – men att det lika gärna kan vara 1 000.

Men har ni koll på alla bosättningar?

– Ja något så när, säger Veronica Wolgast Karlberg. Vi vill ju säkerställa att det inte finns barn där till exempel. Och det ska det inte finnas, enligt teamet.

Stadens uppsökande team består av fyra personer som besöker alla läger kontinuerligt.

– Men det handlar ju om en rörlig grupp och 50-60 boplatser så det är klart att fyra personer inte kan vara på alla ställen dygnet runt, säger Veronica Wolgast Karlberg.

Teamet kom till 2014 och det är stor skillnad mot förr.

– De gör ett jätteviktigt jobb. Det är högre kvalitet i det sociala arbetet, vi får bättre kommunikation med gruppen, bygger kunskap och kan hitta personer som är extra utsatta.

Den 30 april upphör projektet Vinternatt genom vilket ett hundratal EU-migranter kunnat få sovplats under den kalla årstiden. Men det blir en förlängning. Socialnämnden har nyligen beslutat om 102 sommarnattsplatser, även denna gång via Stadsmissionen, Frälsningsarmen och Filadelfiakyrkan.

– Men de kommer att ha en lite annan inriktning, säger Veronica Wolgast Karlberg. De ska prioritera personer som har avhysts. Man kommer inte heller ha inlottning, som det var till hälften av vinternattsplatserna.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria