• I Rågsved finns sedan förra sommaren en öppen vägg för graffitimålare - nu vill Södermalms stadsdelsnämnd satsa pengar på öppna väggar för att stärka den lokala demokratin.
Stockholms Fria

Så satsar stadsdelarna på demokrati

Öppna graffitiväggar på Söder eller ett råd för civilsamhället i Tensta. Just nu håller Stockholms stadsdelar på att lägga fram förslag på hur de kan stärka den lokala demokratin.

– Det är ett projekt som innehåller många olika pusselbitar, säger Sus Andersson (MP), ledamot i stadsdelsnämnden Spånga/Tensta.

45 miljoner – så mycket avsatte den nya röd-grön-rosa majoriteten i stadshuset till demokratifrämjande insatser i budgeten som presenterades i höstas. Pengarna har nu fördelats på de fjorton stadsdelsnämnderna som själva får bestämma hur de ska användas. Mathias Leveborn (V) är ledamot i stadsdelsnämnden på Södermalm, där man nyligen beslutat om att satsa på en demokratifond.  

– Tanken är att det ska vara ett enkelt och snabbt sätt för medborgare att kunna förverkliga sina idéer och stötta projekt som gynnar demokratin, säger han.

Fonden ska vara igång redan till hösten och till en början kan bara föreningar söka pengar ur den, men eventuellt kommer även privatperson kunna ansöka om bidrag. Det kan handla om allt från skolklasser som söker pengar till olika projekt till en idrottsförening som inte har råd att hyra hallar. Mathias Leveborn säger att man inspirerats av projektet Drömdeg i Botkyrka, som riktar sig till unga i området.

– Bland annat fick Graffitifrämjandet i Botkyrka pengar från Drömdeg för att bygga en öppen vägg. Det är ett bra exempel tycker jag på hur man kan bidra till att människor får ta plats i det offentliga rummet och stärka den lokala demokratin. Jag tänker mig att demokratifonden kan användas till liknande typer av kultursatsningar, säger han.

Av de totalt 3,2 miljoner kronor som stadsdelsnämnden på Södermalm har fått vill man även öronmärka en viss summa som ska satsas på just öppna väggar. Redan i januari tog stadsdelsnämnden ett beslut om att införa två lagliga väggar, men än är det inte klart hur de kommer att se ut eller var de ska placeras. Mathias Leveborn ser satsningen som viktig.

– Vi har ett demokratiskt underskott i det offentliga rummet och som medborgare äger du knappt tillträde överhuvudtaget. Det är viktigt att vi har offentliga ytor där medborgare kan kommunicera med varandra och där fyller öppna väggar en viktig funktion, säger han.

I stadsdelen Spånga/Tensta har man fått 4,5 miljoner att använda till demokratisatsningar. Där handlar arbetet framförallt om att öka valdeltagandet i området. I vissa områden i stadsdelen låg valdeltagandet i EU-valet strax under 30 procent och i det allmänna valet i höstas låg det på runt 50-60 procent, säger Sus Andersson (MP).– För vår stadsdel handlar det mycket om hur vi ska få människor till valurnorna överhuvudtaget. I förra valet stod jag i valstugorna och mötte människor som inte ens visste var eller hur de skulle göra för att rösta. För oss är det en stor uppgift att bara få det grundläggande att fungera, säger hon.

Hittills har man därför beslutat om att dra igång ett demokratiprojekt för att öka valdeltagandet i området där särskilt fokus ska läggas på insatser för att öka kvinnors och tjejers demokratiska inflytande och delaktighet. Dessutom har man planer på att starta ett råd för det civila samhället för att stärka föreningslivet. Men exakt hur det ska fungera är för tidigt att säga, säger Sus Andersson.

­ – Vi har ännu inte hunnit få alla delar på plats än. Det har ju gjorts ett antal demokratiprojekt här förut och dom skapar ofta förväntningar som inte alltid uppfylls. Men med de här pengarna hoppas jag att vi kan skapa varaktiga strukturer som verkligen får effekt.

Fakta: 

Av de totalt 45 miljoner kronor som avsatts för demokratifrämjande arbete har pengarna fördelats såhär:

Rinkeby-Kista: 6,8

Spånga-Tensta: 4,5

Hässelby-Vällingby: 4,6

Bromma: 2,0

Kungsholmen: 1,4

Norrmalm: 1,3

Östermalm: 1,4

Södermalm: 3,2

Enskede-Årsta-Vantör: 5,4

Skarpnäck: 2,8

Farsta: 3,9

Älvsjö: 1,2

Hägersten-Liljeholmen: 2,6

Skärholmen: 4,0

Källa: Stadsledningskontoret

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria