Stockholms Fria

”Det känns hopplöst, vi väntar bara”

Svenska Bostäder kräver att Ayan Mohamed ska lämna in nycklarna och flytta från Tensta. Men hon vägrar.
– Jag kan inte bo på vandrarhem med små barn och min sjuka mamma.

I två och ett halvt år har Ayan Mohamed bott med korttidskontrakt i en lägenhet i Tensta. Sista juni sas kontraktet upp. Socialtjänsten erbjöd familjen boende på vandrarhem eller hotellhem, något som har ifrågasatts som lämplig miljö för barn på grund av den missbruksproblematik som ofta förekommer. Ayan Mohamed valde, precis som åtta andra familjer, att i stället bo kvar utan tillstånd. Nu riskerar de att drabbas av en straffavgift och i slutändan vräkas av kronofogden.

– Jag kan inte sova på natten för jag tänker på framtiden. Alla i familjen känner sig stressade, säger hon.

Förutom hennes sjuåriga son och en dotter på drygt ett år bor Ayan Mohameds 83-åriga mamma i lägenheten. Hon går med rollator efter att ha ramlat och brutit lårbenet. Det är också därför Ayan Mohamed tackat nej till förslagen om annat boende, som de har rätt till enligt Stockholms stads tak-över-huvudet-garanti för barnfamiljer.

– Jag kan inte bo på vandrarhem i Södertälje med små barn och min sjuka mamma. Man kan inte leva så. Barnen behöver en bra miljö. De trivs och känner sig trygga här. Men myndigheterna bryr sig inte, säger hon.

Ayan Mohamed arbetar inom hemtjänsten och pratar bra svenska efter sju år i landet. Hon tycker inte att informationen om lägenhetskontraktet har varit tydlig från början.

– De sa när jag flyttade in att jag kunde bo här i tre månader och att det kanske kunde bli förlängt. Sedan fick jag förlängt en månad i taget, varje gång när jag betalade hyran. Hade vi vetat från början att vi skulle få bo i två och ett halvt år hade vi ju kunnat förbereda oss.

Hon tycker att Svenska Bostäder kunde ordna bostad åt hennes familj i Tensta, men låter uppgiven inför att det skulle kunna hända.

– Jag vet inte vad jag ska göra. Det känns hopplöst. Vi väntar bara.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2022 Stockholms Fria