• Familjebostäders hus på Valhallavägen 94–96 byggdes åren 1885-1886 av Lars Östlihn och Robert Alderin. De var inspirerade av nordeuoropeisk renässansstil vilket syns på bland annat tornspirornas form. Huset blev K-märkt 1994.
Stockholms Fria

Renovräkning – även på Östermalm

Renoveringar med stora hyreshöjningar drabbar inte bara boende i ytterstaden. Nu oroas boende på Valhallavägen 94­–96 av en pågående upprustning.

Begreppet renovräkning har börjat användas i bostadsdebatten på senare tid, särskilt i takt med de ökade behoven att upprusta miljonprogrammen. Men det är inte bara boende i ytterstadens 1960-talshus som drabbas.

På Valhallavägen 94–96 äger kommunala Familjebostäder en prålig och byggnadsminnesmärkt fastighet från 1886. Efter flera turer av överklaganden från de boende renoverar nu Familjebostäder huset. Vatten och avlopp ska bytas och alla ska få nya badrum – trots att en del hyresgäster redan har fått renoverade badrum på 1990-talet. Men fastighetsägaren saknar dokumentation över vilka lägenheter som har renoverats och måste därför riva ut alla badrum, skriver tidningen Hem & Hyra. Bolaget ska även bygga fyra stora lägenheter på vinden.

Nu väntar kraftiga hyreshöjningar vilket upprör de boende och skapar oro för att en del kan tvingas flytta. För Anders Ölander och Annika Minnberg som bor i en våning på 149 kvadratmeter väntar en höjning på 55 procent, från dagens 11 000 kronor till cirka 17 000 kronor efter renoveringen.

– Bara för att man bor på Östermalm betyder det inte att man är förmögen. Jag är pensionär, säger Anders Ölander till tidningen.

Ordet renovräkning har sin motsvarighet i engelskans renoviction och kan definieras som ett slags ”indirekt vräkning”, menar forskaren Sara Westin. Ibland leder blotta planerna på renovering med efterföljande hyreshöjning till att hyresgäster flyttar. På Pennygången i Göteborg ökade utflyttningen med över 400 procent när Stena Fastigheter uppgav att de tänkte renovera och sedan höja hyrorna med 60 procent, enligt föreningen Alla ska kunna bo kvar.

Hyreshöjningarna brukar motiveras med att lägenheten får en högre standard (så kallat bruksvärde).

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Stockholms Fria