• Under föreställningen bär besökaren mask och kan välja att följa någon eller några av de 23 karaktärerna i huset. Här ministerns rum.
  • – Vi har skapat vår egen demnokrati i det här huset. Ett eget samhälle i samhället, säger initiativtagare Py Huss-Wallin. Här med kollegan Jimmy Meurling.
Stockholms Fria

Satans demokrati ­– megaföreställning om vår tids religion

I dag fredag har Satans demokrati premiär i ett övergivet kontorskomplex i Sickla. Det är en mastodontföreställning om demokrati med 150 skådespelare i lika många rum och som är fyra timmar lång. Inspirationskälla är klassiska romanen Mästaren och Margarita.

Demokrati är något vi ser som en självklarhet. Så är det verkligen något vi behöver fundera över? Föreställningen Satans demokrati visar upp ett fiktivt samhälle där befolkningen länge tagit demokratin för given. Kanske för länge, kanske de inte ens lever i en demokrati?

På Nobelberget i Nacka kan man från och med i kväll besöka detta samhälle och på nära håll uppleva deras verklighet. Och du besöker inte bara samhället i stort, utan kan även besöka invånarnas hem. Där kan du snoka runt i lådor och bokhyllor och är man nyfiken kan man träffa på många mörka hemligheter. Det är upp till dig som besökare.

Satans demokrati spelas upp i ett övergivet kontorskomplex där varje besökare påverkar sin egen upplevelse. Besökaren avgör själv i vilket tempo hen vill uppleva installationen eller ”vandringsföreställningen”. I sin vandring har man möjlighet att besöka alla de 150 rum som ingår i installationen. Berättelsen har 23 karaktärer och man kan välja att följa någon eller några av dem under sitt besök. Behöver man ta en vila mitt i föreställningen så finns det en bar som serverar mat och dryck. Sedan är det bara att fortsätta med upplevelsen.

– Vi berättar det här för att demokrati inte är något man har automatiskt, utan det är något man måste kämpa för hela tiden. När man märker av orättvisor så gäller det att stå upp för det man själv tycker och tänker. Annars kan man lätt låta demokratin glida en ur händerna, och då till slut hamna där det fria valet bara är en fiktiv tanke, säger Jimmy Meurling.

Han har arbetat i över 20 år som koreograf och regissör. Py Huss-Wallin är konstnär, skådespelare och regissör och tillsammans är de initiativtagare till installationen som engagerat över 500 personer. De har byggt ett samhälle med hjälp av konstnärer, skådespelare, konststudenter, musikalsstudenter, arkitektstudenter och många andra frivilliga medskapare. Projektet har pågått i över ett och ett halvt år.

Berättelsen om Satans demokrati har hämtat inspiration från romanen Mästaren och Margarita, skriven på 1930-talet av den sovjetiske författaren Michail Bulgakov. I boken hittar man berättelsen om Jesus och Pontus Pilatus sista möte, innan Jesus blir dömd till korsfästning. Men det är också en kärlekshistoria mellan Mästaren och Margarita samt kritik mot ett korrupt politiskt system, som inte ens Djävulen själv är speciellt imponerad av. Bokens många dimensioner var något som inspirerade de båda initiativtagarna.

– Vi funderade över hur vi skulle kunna översätta boken till vår tid. En av huvudlinjerna i boken handlar om religion, vilket var väldigt politiskt när den skrevs. I Sverige och Europa i dag känns inte kristendomen som den mest brännheta frågan, säger Py Huss-Wallin.

– Vi kände ganska snabbt att vi inte ville berätta om kristendomen, om Jesus, utan vi ville föra in den här historien på ett demokrati-tema. Att förflytta den till den religion vi ser finns i västvärlden idag, demokratin. Det är den vi tror på, det är den vi kämpar för, och för den går vi ut i krig i världen.

Satans demokrati har alltså hittat inspiration från Mästaren och Margarita, men är sin egen berättelse. Py Huss-Wallin berättar att även det politiska läget i Europa har påverkat henne i tankarna om demokrati.

– I Europa väljs det demokratiskt in partier som jag upplever driver en icke-demokratisk politik, säger hon.

Besökarna kommer att få träffa många av karaktärerna från boken men i en helt annan verklighet. Under föreställningen kommer varje besökare att få bära en mask under sin vandring i Satans demokrati.

– Det ger besökaren en slags frihetskänsla att slippa påverkas av andras reaktioner eller fundera över vad andra tycker om ens egna reaktioner. Jag tror också att besökaren får det lite lättare att vistas i karaktärernas privata miljöer och kanske vågar gå lite närmare, säger Jimmy Meurling.

Satans demokrati är en korsbefruktning mellan konst, dans och teater. Det har sedan i juni pågått en massiv kollektiv insats i huset där arkitekterna fått vara med och bestämt kring arkitekturen, konstnärerna kring konsten, dansarna kring dansen och skådespelarna kring karaktärerna. Så trots att berättelsen om Satans demokrati beskriver en dystopi, så känner Py Huss-Wallin att arbetet inför föreställningen visat på en väl fungerande demokrati.

– Ju mer vi jobbade med själva projektet, desto mer blev det tydligt att vi själva skapade vår egen demokrati i det här huset. Ett eget samhälle i samhället, vilket har varit väldigt spännande och fascinerande att få vara med om. Den här föreställningen hade aldrig funnits om vi inte hade haft en väldigt tillåtande atmosfär, och där alla som hört av sig varit välkomna.

De insåg snabbt att ett projekt av den här storleken skulle bli en dyr affär och att det gällde för dem att vara kreativa när det kom till finansieringen. Den första tiden av projektet ägnade de åt att skapa samarbeten med olika teatrar, yrkesskolor och företag för att hålla kostnaderna nere. Att återvinna saker som folk inte längre ville ha blev också en av lösningarna.

– Det första vi köpte när vi flyttade in i huset var en gammal skåpbil. Den har åkt runt nästan varje dag och plockat upp saker som vi hittat på Blocket under ”skänkes”, säger Jimmy Meurling.

När jag besöker huset i Sickla är arbetet med installationen fortfarande igång och Py Huss-Wallin hjälper sina kollegor med bygget. Jimmy Meurling guidar runt och visar lägenheten där journalisten Margarita bor, spelad av Melize Karlge, samt minister Pontus Pilatus bostad, spelad av Stephen Rappaport. Men han visar även miljöer där vissa av karaktärerna hamnar mot sin vilja. Det är mörka miljöer som kan ge den tuffaste av oss mardrömmar.

Fakta: 

Satans demokrati

Kallas av arrangörerna för ”Sveriges största teater- och konständelse”.

Det är en ”vandringsföreställning” som tar emot 120 besökare per kväll. Många datum är redan slutsålda.

Besökaren har fyra timmar på sig att ta del av föreställningen och utforska de 3 500 kvadratmeter som har installerats. Rekommenderad åldersgräns är 16 år.

Spelas under perioden 13 november–31 december 2015.

Mer info på www.satansdemokrati.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria