Varför så tyst om Saudiarabiens terrorbombningar? | Stockholms Fria
Per Björklund

Inledare


Inledare: Jemen

  • En trebarnsfamilj dödades i en saudisk bombräd i Sanaa den 10 februari.
Fria Tidningen

Varför så tyst om Saudiarabiens terrorbombningar?

Att kritisera Ryssland men inte Saudiarabien är definitionen av hyckleri, skriver Per Björklund.

Rysslands militära offensiv i Syrien har förskjutit maktförhållandena på marken, skapat tiotusentals nya flyktingar och skördat många civila människoliv. Bombningarna möter också kritik i väst – på svenska ledarsidor beskrivs de med kraftuttryck som ”terrorbombningar” och ”mordorgie”.

Kritiken är befogad. Putin säger sig bekämpa IS i Syrien, men riktar en majoritet av sina angrepp mot andra – mer eller mindre radikala – rebellgrupper. Många av offren är civila, liksom i alla krig som till stor del bedrivs från luften.

Men det är något i den västerländska kritiken som skaver. Var är – till exempel - alla upprörda ledare om väststödda Saudiarabiens bombningar i Jemen?

Sedan Sauidarabien inledde sin militära intervention i Jemen för snart ett år sedan har tusentals civila dödats, och människorättsorganisationer har anklagat den Saudi-ledda koalitionen för systematiska krigsförbrytelser.

I januari anklagade Human Rights Wacth saudierna för att använda så kallade klusterbomber mot bostadsområden i huvudstaden Sanaa. Det upprepade användandet av klusterbomber mitt i en tätbefolkad stad ”tyder på att man avsiktligt vill skada civila, vilket är en krigsförbrytelse”, säger HRW:s Steve Goose.

Klusterbomber innehåller många små sprängladdningar som sprids över en stor yta. Många exploderar inte, utan ligger kvar som framtida dödsfällor - inte minst för lekande barn.

Men det saudiska bombkriget i Jemen bedrivs med västvärldens stöd, med vapen tillverkade i väst, och följer en agenda som för tillfället passar västvärldens intressen.

Antagligen är det därför ingen talar om Saudiarabiens terrorbombningar.

Det kallas hyckleri.

ANNONS
ANNONS

© 2022 Stockholms Fria